Verbouw woonboerderij in Haule

Plaats: Haule
Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning
Status: aanvraag omgevingsvergunning februari 2021

De opdrachtgevers hebben de woonboerderij al een poos geleden gekocht en het voorhuis inmiddels zelf verbouwd. WHBi is gevraagd voor het achterhuis een ontwerp te maken.

De smalle hal achter de voordeur loopt straks door in royale hal met garderobe en toilet. Ook komt hier een technische ruimte voor de mechanische ventilatie en cv-ketel (of eventueel later aan te brengen warmtepomp). De warmwatervoorziening zit dan mooi centraal, dicht bij de keuken en dicht bij de badkamer op de verdieping.

Via een royale stalen taatsdeur kom je vanuit de hal in de woonkeuken/woonkamer met veel uitzicht naar weerszijden en naar achteren over de omliggende landerijen. Om dit uitzicht te krijgen wordt er ogenschijnlijk een zwarte houten doos in de woning geschoven. In de zijgevels, met lage goten, komen daardoor verhoogde houten kaders met daarin (schuif-) puien. De vroeger aangebrachte inhammen met deuren worden gesloopt en weer in oorspronkelijke toestand hersteld. Hier komen ook weer stalraampjes terug (hergebruik). Voor nog meer daglicht komen er dakramen in het dak zodat er via de vide nog meer licht de woonkamer- en keuken komt. In de achtergevel komen ook nog twee royale puien ter grote van de deeldeuren.

De ruime woonkeuken krijgt een keukeneiland en apparatenwand. Voor meer intimiteit komt er tussen de woonkamer en woonkeuken een wand. In de keuken komt tegen deze wand een open trap naar de entresol. Deze entresol wordt een studie/werkruimte. Voor licht en fraai uitzicht komen hier dubbele dakramen in het achter dakvlak. Boven de eethoek en de zithoek komt een royale vide. In de linker hoek van het achterhuis komt een ruime bijkeuken met doorgang naar de aangebouwde schuur.

Boven de keuken, hal en technische ruimte komt de royale ouderslaapkamer met vaste kasten. Deze slaapkamer is via de al aanwezige trap bereikbaar en ligt direct naast de badkamer.

Het vloer, de gevels en het dak van het achterhuis worden geïsoleerd en voldoen straks een de nieuwbouweisen. De puien krijgen driedubbele beglazing. Voor deze isolatie en de beglazing wordt subsidie aangevraagd.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2021 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving