Verbouw van een woonboerderij aan de Amerweg in Grolloo

Plaats: Grolloo
Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning
Status: start verbouw mei 2015

De nieuwe eigenaren van de woonboerderij willen de boerderij energiezuiniger maken, de verdieping bewoonbaar maken, de indeling op de begane grond aanpassen en veel licht en uitzicht. Tot slot willen de opdrachtgevers graag riet op het achterhuis.

Voor meer uitzicht komen er grote glaspartijen in de gevels en wordt een schuur gesloopt. Rondom de nieuwe puien komen eikenhouten kaders. De plaats waar vroeger de baanderdeuren in de voorgevel hebben gezeten wordt weer in ere hersteld door hier een grote glazen pui aan te brengen. Verder wordt de pui bij de ingang vervangen en meer passend bij de boerderij. In de achtergevel worden de vroegere kozijnen zo veel als mogelijk gebruikt. De kozijnen die niet gebruikt worden, worden dusdanig dichtgemetseld, dat de vroegere kozijnopeningen herkenbaar blijven.

Voor meer licht in de woning en een ruimtelijk effect komen er 3 vides in de woning: één boven de tafel in de woonkeuken, één in de entree en één in nagenoeg de hele woonkamer. Op de verdieping komen 4 slaapkamers en een badkamer, op de begane grond komt de ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast. Ook komt er nog een studeerkamer op de begane grond. Via royale dakramen in de vide van de woonkamer komt er veel licht de woonkamer in.

De huidige betonnen sneldek-pannen worden vervangen door keramische pannen. De gevels en het dak van de woning worden goed geïsoleerd. De vloer krijgt vloerverwarming en er komt een palletkachel in de woonkamer die mede zorgt voor verwarming. Op het dak komen zonnecollectoren die zorgen voor warm drinkwater maar ook mede voor verwarming van de woning.

De verbouw duurt meerdere jaren omdat de opdrachtgever een groot deel van de verbouw zelf doet.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving