Verbouw en vergroten woonboerderij aan de Peebos in Doezum

Plaats: Doezum
Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning
Status: bouw gereed 2018

Het huidige woonboerderijtje is sterk gedateerd, minimaal geïsoleerd en niet praktisch qua indeling. Ook zitten er veel hoogteverschillen in de begane grondvloer, die grotendeels van hout is. Op de verdieping was een slaapkamertje getimmerd. Bij een eerdere verbouwing is er een nieuwe buitengevel om heen gezet. De gebruikte steen is echter niet mooi en heeft op diverse plaatsen vorstschade. Binnen zijn de houten balken, die vroeger in het zicht waren, met gipsplaten weggewerkt.

De opdrachtgevers hebben mij gevraagd een ontwerp te maken waarbij er meer licht, ruimte en uitzicht ontstaat en de woning te voorzien van nieuwe eiken gebinten. De houten balken van de verdiepingsvloer blijven in het zicht zodat er weer een authentieke uitstraling ontstaat. Het dak wordt helemaal vernieuwd en goed geïsoleerd (Rc 6,0). Op de verdieping komt meer ruimte door de gevels hoger op te trekken. Het buitenspouwblad met de lelijke steen wordt gesloopt waarna er een nieuw buitenblad omheen komt voorzien van goede isolatie (Rc 6,0).

De woonkamer komt aan de achterzijde met fraai uitzicht over de vaart en landerijen. In het voorhuis komt de keuken waarbij in de vroegere bedsteden de apparatenwand komt. In de nieuwe ruime hal komt de nieuwe trap naar de verdieping met 3 slaapkamers en een badkamer. Op de begane grond komt nog een ruime bijkeuken en een toilet in de hal. De begane grond wordt van vloerverwarming voorzien, de verdieping van radiatoren.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving