Verbouw en uitbreiding van een woonboerderij in Peize

Plaats: Peize
Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning en bouwbegeleiding
Status: opgeleverd april 2020

De nieuwe bewoners van een woonboerderij in het buitengebied van Peize willen hun woonboerderij verbouwen. De woonboerderij is erg onpraktisch ingedeeld met veel onbenutte ruimte, heeft weinig uitzicht op de omgeving en is te donker. Ook heeft de boerderij een erg lage goot waardoor er in verhouding tot het bebouwde oppervlak weinig sta-ruimte is.

Door als het ware een doos door de boerderij te schuiven ontstaat er een eenvoudige, duidelijk herkenbare ingreep in de boerderij. Aan de voor- en achterkant van de woning komt in deze doos grote puien met volop licht en uitzicht om van de omgeving te kunnen genieten. Ook ontstaat er veel meer loopruimte. De ‘doos’ wordt afgewerkt met antraciet ‘klikzink’ waarmee de grote kozijnen worden ingelijst. Om dit mogelijk te maken wordt de woonboerderij ook vergroot: de bestaande insnoering ter plaatse van de vroegere baanderdeuren vervalt. Aan de achterkant wordt de insnoering ter plaatse van de achterdeur bij de nieuwe slaapkamer getrokken. De woonboerderij houdt voldoende lage goot en dak over zodat de oorspronkelijke boerderijvorm blijft bestaan.

Het bestaande trapgat in de hal wordt groter gemaakt zodat er in de nieuwe woonkeuken een vide ontstaat. In de nieuwe woonkeuken komen schuifdeuren naar het terras. Verder komt er een nieuwe badkamer, doucheruimte bij de ouderslaapkamer en een nieuwe slaapkamer op de plaats van de huidige keuken. De badkamer en ouderslaapkamer zijn vanuit de nieuwe bijkeuken bereikbaar. De woonkamer wordt een stuk groter. De voordeur zat op een onlogische plaats en komt nu op een meer logische plek in de bestaande entree. 

Meer afbeeldingen

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving