Uitbreiding Meinsma fietsen te Wijnjewoude (Friesland)

Plaats: Wijnjewoude (Friesland)
Dienst: ontwerp en bouwaanvraag
Status: geopend 20 maart 2012

In de showroom van de bestaande winkel konden slechts weinig fietsen staan waardoor potentiĆ«le klanten de showroom soms snel weer verlaten. Ook moesten klanten eerst naar buiten om van de winkel in de schuur (deels showroom) of de loods met tweedehands fietsen te kunnen  komen. Deze situatie willen de eigenaren graag verbeteren. Tot slot willen de eigenaren de etalage zo groot mogelijk maken zodat de grootte van de fietsenwinkel van buitenaf duidelijk wordt.

De laatste uitbreiding heeft een lessenaarsdak. Achter dit deel bevindt zich de loods met 2e hands fietsen. Tussen de laatste uitbreiding en de boerderij zit een soort tussenlid met een plat dak en een grotendeels gesloten metselwerk gevel. Dit deel maakt ook deel uit van de winkel. Het plafond is hier vrij laag. Achterin de winkel bevindt zich de werkplaats met magazijn.

Om te voorkomen dat klanten naar buiten moeten om in een ander deel van de fietsenzaak te komen wordt de tussenruimte tussen winkel, loods en schuur volgebouwd. Om meer etalage te krijgen en een hoger plafond wordt het platte tussendeel gesloopt. De nieuwe voorgevel wordt een pui met zo veel mogelijk glas (etalage) en krijgt een minimale dakrand. Om voldoende hoogte in de winkel te krijgen en ogenschijnlijk toch onder de goot van de boerderij te blijven, wordt de echte dakrand 70 cm terug gelegd. De ingang van de winkel wordt naar het midden van de voorgevel verplaatst en krijgt een luifel om de entree te accentueren. Voor voldoende daglichttoetreding, meer hoogtewerking en uit energiebesparingsoogpunt worden er enkele royale glazen daklichten in het nieuwe platte dak aangebracht.

Meer afbeeldingen

© 2021 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving