Politiebureau in Leeuwarden wordt opvanghuis Veilige Veste

Plaats: Leeuwarden
Dienst: bestek- en werktekening
Status: opgeleverd april 2012

Voor dit project heb ik KAW architecten en adviseurs geholpen bij het maken van de bouwvergunning-, bestek- en werktekeningen.

Het voormalige politiebureau is her-bestemd tot opvanghuis voor ernstig bedreigde jonge vrouwen die slachtoffer zijn geworden van o.a. mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Opvangorganisatie Fier Fryslân wordt gebruiker van het pand, WoonFriesland is de eigenaar.

Het gebouw is verdeeld in 2 functies. Er is 1600 m2 aan kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de beide verdiepingen is plaats voor 48 vrouwen, verdeeld over 6 woongroepen.

De gevels van de verdiepingen zijn bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen. Om deze bijzondere vorm te produceren is er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit materiaal wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. De plint (begane grond) heeft veel glas, afgewisseld met panelen met verticale houten latten.

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie (o.a. driedubbel glas en gevels Rc= 10) en kierdichting en zo weinig mogelijk installaties. Veilige Veste is de 1e grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis principe is uitgevoerd.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2024 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving