Nieuwe woonboerderij met kapschuur in Donderen (Drenthe)

Plaats: Donderen (Drenthe)
Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning
Status: opgeleverd juli 2019

De eigenaar van de huidige boerderij met bijgebouwen wil de bestaande opstallen slopen en een nieuwe woonboerderij met kapschuur bouwen. Alleen de mestsilo blijft bestaan. De kapschuur komt tussen de mestsilo en de nieuwe woonboerderij te staan zodat er vanuit de woning geen zicht op de mestsilo is.

De opdrachtgevers willen graag een woonboerderij met voorhuis en achterhuis. Op de begane grond willen ze een royale woonkeuken met ensuite een woonkamer, een slaapkamer met badkamer, bijkeuken ruime hal en uiteraard een toilet. Op de verdieping moeten in ieder geval 2 slaapkamers en een badkamer komen.

Het ontwerp voorziet in de wensen van de opdrachtgevers en krijgt bovendien een veranda, een extra slaapkamer op de verdieping en een zolder die met een vaste trap is te bereiken. Om aan de vereiste max. oppervlakte uit het bestemmingsplan te voldoen, is er aan de achterzijde een hap uit de boerderij gehaald. De gevel wordt hier met hout bekleed. Ook de topgevel van het achterhuis wordt met hout bekleed. De veranda krijgt eiken kolommen. Voor het overige krijgt de woning rode bakstenen en zwarte gebakken pannen met zinken goten. De woonkeuken en woonkamer krijgen veel licht via grote kozijnen. In een deel van het dak van de veranda komen lamellen om de zon te weren en toch licht door te laten. In de winter, bij laagstaande zon komt de zon wel binnen, in de zomer juist niet.

Meer afbeeldingen

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving