Nieuwe woning met bijgebouw in Opende (Groningen)

Plaats: Opende (Groningen)
Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning
Status: start bouw mei 2020

De opdrachtgevers willen graag een zo groot mogelijke landelijke houten woning bouwen met bijgebouw. De woning moet veel daglicht krijgen met uitzicht over de omringende landerijen. Verder moet er een stalling voor 2 auto’s en fietsenberging komen die bij voorkeur met de woning is verbonden. Ook willen de opdrachtgevers een zo groot mogelijk vrijstaand bijgebouw bouwen.

Om de woning in goede verhouding tot de royale kavel te krijgen, heeft de aangebouwde stalling voor auto’s en fietsen dezelfde nokhoogte als de woning gekregen. Het dak is echter los van de woning gehouden en krijgt alleen visuele verbinding met balken. In het tussenlid met plat dak is de entree bedacht. Dit deel loopt taps toe, evenals de spleet in het dak. Bezoekers worden daardoor naar de voordeur ‘getrokken’. De schuine lijn is ook verder in de woning doorgezet. De boei van het pannendak loopt aan de achterzijde door in het platte dak van de bijkeuken en de veranda. De platte daken krijgen een sedum dak.

Op de begane grond komt een slaapkamer met badkamer, woonkeuken met vide, woonkamer, bijkeuken en hal met vide. Op de verdieping komen 2 royale slaapkamers en een badkamer.

Het dak krijgt antraciet-zwarte keramische platte pannen. De gevels worden bekleed met verticale voor-vergrijsde houten delen. De kozijnen worden ook antraciet. De dakrand wordt lichtgrijs. De veranda krijgt eiken kolommen.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving