Nieuwe woning met bijgebouw aan de Zwarteweg in Lieveren (Drenthe)

Plaats: Lieveren
Status: opgeleverd april 2016
Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

De opdrachtgevers willen een nieuwe woning met bijgebouw aan de Zwarteweg in Lieveren bouwen. Het betreft een mooie landelijke locatie met prachtig uitzicht over de landerijen.

De woning moet eenvoudig van opzet, ecologisch en energiezuinig worden. Voor het ontwerp is daarom een schuur als uitgangspunt genomen. Deze schuur is extra uitstraling gegeven door een rieten dak die bij de kopgevels schuin wegloopt. Als isolatie voor de gevels en het dak is Isovlas toegepast. De woning is in houtskeletbouw gebouwd. Samen met verticale eiken gevelbetimmering en een paar rijen 2e hands keramische pannen is een woning uitermate duurzame gebouwd.

De woning heeft vloerverwarming met een bodemwarmtepomp. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor toiletspoeling, de wasmachine en de tuin.  Op het bijgebouw zijn pv-panelen aangebracht.

De voordeur is aan de straatzijde gesitueerd. Deze voordeur wordt door een lichtstraat in het dak, boven de vide, geaccentueerd. De ramen aan de straatzijde zijn klein gehouden zodat de privacy maximaal is. De leefruimten zijn aan de landelijke kant gesitueerd met maximaal licht een uitzicht door zo veel mogelijk (driedubbel) glas. Boven het terras komen houten lamellen als zonwering. De kopgevels hebben zijn symmetrisch van opzet met in het midden grote “schuurdeuren”.

Meer afbeeldingen

© 2021 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving