Nieuwe ‘Norger’ woonboerderij met bijgebouw in Peest

Plaats: Peest
Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning, bouwbegeleiding
Status: gereed 2014

De opdrachtgevers hebben een perceel met woonboerderijtje en bijgebouwen aan de Hoofdweg in Peest gekocht. De woonboerderij is erg gedateerd, ongeïsoleerd, vrij klein en heeft weinig stahoogte op de verdieping door de beperkte nokhoogte. De staat van de bijgebouwen is erg slecht en bestaan voor een groot deel uit asbesthoudende beplating en dakbedekking. De opdrachtgever heeft daarom besloten alles te slopen en een nieuwe woonboerderij met bijgebouw te bouwen. Omdat er een nieuw bestemmingsplan Buitengebied komt, is dit bestemmingsplan aangepast zodat de woning verder van de weg en verder van het buurperceel kan worden gebouwd. Voor het ontwerp heeft de ‘Norger woonboerderij’ model gestaan met een enkelvoudige kapvorm en een lage gootlijn. Vanwege de huidige bouwvoorschriften is de goothoogte ca 2,6 m geworden. Door de toegestane nokhoogte van 9m, krijgt de boerderij toch weer de juiste verhoudingen.

Via de ruime entreehal met vide kom je de woonkamer met schouw en eikenhouten gebinten binnen. De woonkamer heeft een vide met daklichten en veel glas in de gevel zodat een ruime en lichte zitkamer ontstaat met een prachtig uitzicht op de landerijen. Vanuit deze woonkamer kun je via ensuite schuifdeuren in de royale woonkeuken komen met een schuifpui naar het terras. Op de begane grond is verder een ruime slaapkamer met badkamer, bereikbaar vanuit de entreehal. Tot slot is er op de begane grond nog een bijkeuken. Op de verdieping bevinden zich nog 3 slaapkamers een badkamer en bergruimten. De zolder is via een vlizotrap bereikbaar.

In de woonkamer en woonkeuken komen de eikenhouten balken van de verdiepingsvloer in het zicht. Samen met de eiken gebinten ontstaat zo de gewenste boerderijsfeer. De woonboerderij wordt goed geïsoleerd en krijgt o.a. Isovlas dakplaten met een Rc-waarde van 7,2 en waar mogelijk driedubbele beglazing. Samen met vloerverwarming, een douche-wtw, een energiezuinige HR- ketel en ventilatiesysteem ontstaat een duurzame en energiezuinige woning.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2024 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving