Negen appartementen in Sterrenwacht Roden

Plaats: Roden
Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning
Status: omgevingsvergunning mei 2023

De sterrenwacht in Roden is een ontwerp van architect L.C. van der Lee en in 1964 – 1965 gebouwd. Het is een piepjong provinciaal monument. Het gebouw is vanaf 1996 door de huidige eigenaar gekocht en gebruikt als ICT-opleidingsinstituut. Dit bedrijf is overgenomen en naar een andere locatie verhuist zodat de Sterrenwacht een nieuwe bestemming moest krijgen. Omdat er geen geschikte bedrijfsmatige huurder werd gevonden, is het plan ontstaan er negen appartementen in te realiseren met zo veel mogelijk behoud van de bestaande structuur en authentieke elementen.

Het pand ligt op een prachtige locatie bij de bossen en toch vlak bij het centrum van Roden. De negen appartementen zijn ruim van opzet en hebben allemaal veel glas, met veelal hoge plafonds en veel uitzicht en licht op de omringende tuin en bossen. Veel appartementen hebben unieke elementen zoals een kraanbaan, sheddaken en het appartement op de verdieping de koepel. De appartementen zijn bestemd voor senioren en zullen worden verhuurd. De tuin is gezamenlijk en wordt door de eigenaar onderhouden. Er is ook een centrale ruimte met keuken en toiletten voor gezamenlijke activiteiten en (familie-) feesten. In het bijgebouw komen bergingen voor fietsen e.d. inclusief een hobbyruimte. In dit bijgebouw is ook nog een klein observatorium met kijker en kleine koepel aanwezig.

Het pand wordt aan de binnenkant volledig geïsoleerd en van HR++ glas voorzien. De verwarming vindt plaats met bodemwarmtepompen en vloerverwarming zodat er geen gasaansluiting meer nodig is. Op het platte dak komen 270 zonnepanelen. Al met al een uiterst duurzame herbestemming.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2024 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving