Dagopvang ouderen met overdekt terras in Een

Plaats: Een
Dienst: ontwerp
Status: gereed 2015

De eigenaar van een woonboerderij in Een wil graag een berging met atelier/hobbyruimte en overdekt terras naast zijn woning bouwen. Ook wil hij graag een openhaard bij het terras en in het atelier realiseren. Het uitgangspunt is een houten gebouw met zwart gepotdekselde houten delen en gebinten, net als bij een schaapskooi. Het vroegere bakstenen dierenverblijf dat naast de boerderij stond is reeds gesloopt. De baksteen wordt hergebruikt voor de nieuwbouw.

Voor het ontwerp is aansluiting gezocht bij de woonboerderij. De goothoogte van de boerderij is vrij laag en is voor de nieuwbouw ook aangehouden. Dit past ook bij het beeld van een schaapskooi. De hoofdvorm is verder gelijk aan de boerderij gehouden. Het hout wordt door een metselwerk plint vrij van de grond gehouden. Robuusteiken uit Veenhuizen heeft de eikenhouten constructie en het dak gemaakt. Het overige wordt in eigen beheer gebouwd.

Doordat het gebouw lager wordt dan 5 m is er geen bouwvergunning nodig. Omdat het gebouw echter niet helemaal binnen het bouwvlak van het bestemmingsplan valt, is er bij de gemeente Noordenveld wel vrijstelling van het bestemmingsplan aangevraagd.

Meer afbeeldingen

© 2021 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving