Aanbouw woning (rijksmonument) in het beschermde dorpsgezicht van Veenhuizen

Plaats: Veenhuizen
Dienst: bouw gereed juni 2015
Status: ontwerp, uitwerking en vergunning

De opdrachtgevers willen hun woning in Veenhuizen graag vergroten. Het is de bedoeling dat de eigenares een deel van de woning als schildersatelier gaat gebruiken. Het schilderwerk wordt in de voormalige molen verkocht.

Omdat de woning in een beschermt dorpsgezicht ligt en de woning een rijksmonument is, gelden er strenge welstandseisen en moesten de plannen ook door de monumentencommissie worden goedgekeurd.

Om het rijksmonument in zijn waarde te laten, wordt de uitbreiding in houtskeletbouw uitgevoerd en bekleed met verticaal aangebrachte zinken delen. De aanbouw wordt daardoor strak en sober en blijft duidelijk ondergeschikt aan het monument. Omdat de opdrachtgevers veel privacy willen is in de zijgevel vrij weinig glas aangebracht en de zijgevel bovendien nog een stuk voorbij de achtergevel doorgezet. Voor voldoende daglicht is in de achtergevel zo veel mogelijk kozijn aangebracht en in het dak een royaal daklicht. Via dit daklicht komt ook licht in de bestaande woning. De achtergevel moet in tact blijven en blijft daarom van schoonmetselwerk.

Vergelijkbare projecten

Meer afbeeldingen

Vergelijkbare projecten

© 2020 Willem Haarsma Bouwidee , No nonsense ontwerp- en tekenbureau
Vormgeving: Tieme Dekker Grafische vormgeving