Verbouw en uitbreiding

Vergroten en verbouwen woning in Uddel

Omdat de woning in Uddel is vrij klein is, willen de opdrachtgevers de woning vergroten. De woning moet op de begane grond een bijkeuken, kantoor en ruime woonkamer erbij krijgen. De bestaande woning wordt dan een woonkeuken. De woninguitbreiding krijgt bovendien een ruime kelder. Op de verdieping willen de opdrachtgevers graag een extra slaapkamers met een badkamer realiseren.

De gevels van de bestaande woning zijn ongeïsoleerd. Deze gevels worden daarom aan de buitenzijde nageïsoleerd en gestuct. De gevels van de uitbreiding krijgen geïsoleerde spouwmuren die aan de buitenkant gestuct worden zodat de uitbreiding één geheel wordt met de bestaande woning. Om de woning meer uitstraling te geven, komt er op het dak riet. Om de verhouding van de woning met hoge goot goed te krijgen, wordt het riet op de gevel een stuk doorgezet.

Plaats: Uddel / Status: aanvraag omgevingsvergunning / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding, nieuwe dakkapel en verbouw woning in Altena (Drenthe)

De nieuwe eigenaren van de woning in Altena willen de woning op de begane grond graag vergroten met een royale woonkamer met tv-hoek en de entree en bijkeuken vergroten. Verder willen zij graag een overdekt terras aan de woning maken. Ook op de verdieping willen zij graag meer ruimte creëren door het aanbrengen van een dakkapel. Op de begane grond wordt daarom een eenbouw gerealiseerd die om de woning is gevouwen met boven de nieuwe voordeur een luifel en aan de achterkant ook een luifel. Deze luifels worden bekleed met horizontale houten delen terwijl de rest van de gevels verticale houten delen krijgen. Aan de achterzijde is een inham in de aanbouw gemaakt zodat hier een grotere luifel ontstaat boven het terras. Deze grote luifel is in het midden open zodat hier naar behoefte later lamellen in aangebracht kunnen worden.

De aanbouw bestaat aan de tuinzijde uit grote kozijnen inclusief een royale schuifpui. Omdat dit de zuidgevel is, is hier over de hele gevel een luifel bedacht. In de zijgevels zijn langwerpige, hooggeplaatste kozijnen aangebracht. Voor extra daglicht boven de eethoek wordt een lichtstraat aangebracht in het platte dak. Om de keuken groter te maken, is het gangetje bij de keuken getrokken. Vanuit de keuken is nu de ruime bijkeuken bereikbaar met de nieuwe achterdeur. De entreehal is vergroot en voorzien van een nieuw toilet. De huidige woonkamer aan de voorkant van de woning wordt een royale ouderslaapkamer. Door de grote dakkapel op de verdieping worden de slaapkamers een stuk groter en kan een inloopkast worden gerealiseerd.

Door de royale kavel is er voor de aanbouw geen omgevingsvergunning nodig.

Plaats: Altena / Status: start bouw augustus 2020 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw van een recreatiewoning in Norg

De bewoners van een recreatiewoning in de Oosterduinen in Norg willen hun woning graag vergroten. De bestaande vakantiewoning is erg klein en qua comfort gedateerd en bovendien slecht geïsoleerd. De opdrachtgevers willen de huidige woning daarom ook graag beter isoleren.

Door de uitbreiding is het mogelijk op de verdieping extra slaapkamer en een badkamer te realiseren. Op de begane grond komt in de uitbreiding de woonkamer met zicht op het omringende bos. In de huidige woning komt een woonkeuken met kookeiland en apparatenwand. Ook vanuit deze ruimte komt ruim uitzicht op het bos. De royale puien lopen door tot op de grond om binnen en buiten zoveel mogelijk in elkaar over te laten lopen.

De verdiepingsvloer van de bestaande vakantiewoning zit erg laag waardoor de plafondhoogte op de begane grond ook laag is. Omdat de balkafmeting veel te klein is voor de ze vloer hebben we besloten de vloer te vervangen en 10 cm hoger aan te brengen. Om de bestaande woning te isoleren wordt de woning aan de buitenzijde geïsoleerd en met hout omkleed. Het dak wordt vernieuwd en van geïsoleerde dakplaten voorzien. Omdat de huidige vloer ook niet is geïsoleerd, wordt die ook vervangen door een geïsoleerde vloer met vloerverwarming.

De buitenkant van de recreatiewoning wordt met Waxed Wood Siberisch Lariks bekleed en het dak krijgt een zinklook dakbedekking.

Plaats: Norg / Status: aanvraag omgevingsvergunning maart 2020 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw en uitbreiding van een woonboerderij in Peize

De nieuwe bewoners van een woonboerderij in het buitengebied van Peize willen hun woonboerderij verbouwen. De woonboerderij is erg onpraktisch ingedeeld met veel onbenutte ruimte, heeft wienig uitzicht op de omgeving en is te donker. Ook heeft de boerderij een erg lage goot waardoor er in verhouding tot het bebouwde oppervlak weinig sta-ruimte is.

Door als het ware een doos door de boerderij te schuiven ontstaat er een eenvoudige, duidelijk herkenbare ingreep in de boerderij. Aan de voor- en achterkant van de woning komt in deze doos grote puien met volop licht en uitzicht om van de omgeving te kunnen genieten. Ook ontstaat er veel meer loopruimte. De 'doos' wordt afgewerkt met antraciet 'klikzink' waarmee de grote kozijnen worden ingelijst. Om dit mogelijk te maken wordt de woonboerderij ook vergroot: de bestaande insnoering ter plaatse van de vroegere baanderdeuren vervalt. Aan de achterkant wordt de insnoering ter plaatse van de achterdeur bij de nieuwe slaapkamer getrokken. De woonboerderij houdt voldoende lage goot en dak over zodat de oorspronkelijke boerderijvorm blijft bestaan.

Het bestaande trapgat in de hal wordt groter gemaakt zodat er in de nieuwe woonkeuken een vide ontstaat. In de nieuwe woonkeuken komen schuifdeuren naar het terras. Verder komt er een nieuwe badkamer, doucheruimte bij de ouderslaapkamer en een nieuwe slaapkamer op de plaats van de huidige keuken. De badkamer en ouderslaapkamer zijn vanuit de nieuwe bijkeuken bereikbaar. De woonkamer wordt een stuk groter. De voordeur zat op een onlogische plaats en komt nu op een meer logische plek in de bestaande entree. 

Plaats: Peize / Status: opgeleverd april 2020 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw en uitbreiding woonboerderij in Sebaldeburen

De opdrachtgevers hebben een woonboerderij in Sebaldeburen gekocht die nog grotendeels in oorspronkelijke staat is. Het is een karakteristiek boerderijtje en door de gemeente ook als zodanig bestempeld. Het achterhuis is bouwkundig in een dusdanige staat dat dit vernieuwd moet worden. Het voorhuis wordt volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe kozijnen en geïsoleerde vloer. De gevels worden aan de binnenzijde nageïsoleerd en het dak aan de buitenkant. Omdat het achterhuis wordt vernieuwd, wordt dit ook direct een stukje vergroot. In het achterhuis komt de woonkamer met keuken en bijkeuken. Voor vele licht en uitzicht komen er in het achterhuis veel kozijnen en dakramen.In het voorhuis komt een slaapkamer met inloopkast. Op de verdieping komen nog 2 ruime slaapkamers, bereikbaar via een trap in de woonkamer. Op het dak komen nieuwe keramische pannen.

De verbouw en uitbreiding is niet doorgegaan omdat is afgezien van de aankoop.

Plaats: Sebaldeburen / Status: ontwerp december 2015 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Aanbouw tuinkamer in Leek

De eigenaren van een woning in Leek willen graag een tuinkamer aan hun woning bouwen. De tuinkamer krijgt aan 2 kanten glas, de andere 2 zijden zitten tegen de bestaande woning. In de lange gevel komen vouwpuien zodat deze kant naar behoefte kan worden geöpend. In het dak komen 2 royale daklichten voor nog meer licht en gevoel van ruimte. De dakrand boven de vouwpui heeft een royaal overstek zo dat ook bij geöpende deuren geen regen naar binnen komt. In deze dakranden wordt verlichting ingebouwd. Om goed bij de bestaande woning te passen krijgt de dakrand dezelfde hoogte en schuinte als de bestaande dakranden van de woning. Voor de aanbouw is geen omgevingsvergunning nodig.

Plaats: Leek / Status: opgeleverd juli 2017 / Dienst: ontwerp, bouwkundige uitwerking en bouwbegeleiding

Verbouw en uitbreiding

verbouw van woonboerderij in Anloo (Drenthe)

De woonboerderij in Anloo heeft een erg donkere keuken en veel inefficiënte ruimte. De opdrachtgevers willen daarom graag een royale woonkeuken met veel daglicht en een finoven in deze ruimte. De bestaande gebinten zijn allemaal weggewerkt.

Om de boerderijsfeer en de ruimte van de boerderij te benutten, worden de gebinten weer in het zicht gebracht. Door het maken van een vide komen de gebinten weer helemaal in het zicht en ontstaat er een ruimtelijke woonkeuken. In deze vide worden dakramen aangebracht zodat er veel licht binnen komt. In de zijgevel komen hoge puien die een stuk naar binnen worden geplaatst. Hierdoor komt er meer afstand tot de naastgelegen schuur en ontstaat er meer licht en uitzicht. Om het model van de boerderij in tact te laten worden er eiken gebinten op de oorspronkelijke plaats van de gevel geplaatst met daarop eiken lamellen in de lijn van het dak. In de achtergevel komt een hoog kozijn ter plaatse van de woonkeuken die de banaderdeur voorstelt. Op de plaatst van de bestaande baanderdeur komt ene loopdeur met stalen kozijn. In het achterhuis komt een nieuwe verdiepingsvloer met langs de vide een galerij. Het dak en de gevels worden aan de binnenkant met houtwolisolatie nageïsoleerd. De nieuwe begane grondvloer in het achterhuis wordt goed geïsoleerd en krijgt vloerverwarming.

Het bestaande bakhuis is al een paar keer verbouwd en van nieuwe kozijnen voorzien. De vloer, het dak en de gevels zijn slecht geïsoleerd. Omdat het bakhuis tegen de boerderij aan is geplakt, komt de boerderij niet goed tot zijn recht. Helemaal omdat de ingang hier ook vlak naast zit. Het bakhuis wordt daarom gesloopt zodat er een betere ruimte voor de keuken ontstaat. Voor extra zichtlijnen vanuit de woonkeuken naar de straat komen in de hal grote stalen puien.

Plaats: Anloo / Status: bouwvoorbereiding / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een woonboerderij in Roderesch

De bestaande boerderij is binnen vrij donker en heeft te weinig slaapkamers voor de nieuwe bewoners. Zij hebben mij daarom gevraagd tekeningen te maken met een nieuwe indeling op de verdieping zodat de woning 7 slaapkamers krijgt. Verder willen zij graag grotere kozijnen en dakramen in de woonkamer, een nieuwe badkamer op de verdieping en bij de ouderslaapkamer op de begane grond en een nieuwe keuken op de plaats van de huidige badkamer.

De horizontale liggers van de gebinten op de verdieping zitten op schouderhoogte. Hierdoor moest een oplossing worden gevonden om deze liggers ter plaatse van de gang naar de slaapkamers te onderbreken. Door het aanbrengen van de nieuwe zoldervloer en enkele stalen spanten en houten liggers is dit gelukt. In de woonkamer met vide komen grote dakramen voor extra daglicht. Grotere kozijnen zorgen voor meer uitzicht uiteraard ook voor meer daglicht. De woning zal verder beter worden geïsoleerd en gemoderniseerd.

Plaats: Roderesch / Status: bouw gereed juni 2016 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Woningrenovatie en woninguitbreiding in Heerde

De vrijstaande woning aan de Sprengenweg in Heerde willen de nieuwe bewoners graag vergroten met een woonkamer en royale slaapkamer op de begane grond. Omdat de opdrachtgevers veel zelf willen doen, wordt de aanbouw in houtskeletbouw uitgevoerd. De nieuwe woonkamer en slaapkamer krijgen openslaande deuren naar de tuin. Het dak krijgt een royaal overstek met een sedumbedekking. Dit om te zorgen dat het zomers in de woning langer koel blijft.

De bestaande woning krijgt een nieuwe betonvloer op schuimbeton en de wanden worden nageïsoleerd. Tussen de keuken en eetkamer komt een doorbraak met eiken kolommen en onderslagen. Verder krijgt de woning een nieuwe badkamer toilet en keuken. De woning wordt van een nieuwe cv- en elektrische installatie voorzien.

De aanbouw mag zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.

Plaats: Heerde / Status: bouw gereed juli 2016 / Dienst: ontwerp en bouwtekeningen

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een woonboerderij in Tynaarlo

Aan de tuinkant heeft de woonboerderij een lage gootlijn waardoor er in de woonkamer lage kozijnen zitten. Alleen zittend kan er door deze ramen naar buiten worden gekeken. De opdrachtgevers willen graag een ontwerp zodat ook staand naar buiten kan worden gekeken en er bovendien meer relatie met de tuin ontstaat en de woonkamer lichter wordt. Verder zouden ze graag een ruimere keuken willen waarbij het mogelijk is een keukeneiland te plaatsen.

Om deze wensen te verwezenlijken heb ik een ontwerp gemaakt met drie grote verdiepingshoge puien en een eikenhouten omkadering. De middelste pui krijgt daarbij openslaande deuren naar het terras. Om het gevelbeeld rustiger te maken, is de bestaande dakkapel op het overloop vervangen door een dakraam. De dakkapel gaf op het overloop geen extra stahoogte zodat deze aanpassing geen consequenties voor het gebruik heeft. Bovendien is de dakkapel slecht geïsoleerd en de dakhelling veel te flauw voor het riet. De eiken omkadering past qua kleur prachtig bij het rieten dak. De eiken staanders komen op belgisch hardstenen sokkels te staan zodat het eiken vrij van de grond staat.

Voor de verbouwing is geen omgevingsvergunning nodig

Plaats: Tynaarlo / Status: bouw gereed juni 2017 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van woonboerderij in Vries

De woonboerderij heeft een kantoorgedeelte en een woongedeelte met een eigen voordeur. De huidige bewoners gebruiken de hele woonboerderij als woning en willen dit graag aanpassen. Verder willen de opdrachtgevers graag een slaapkamer met inloopkast in het voorhuis realiseren die goed tegen verkeerslawaai is geïsoleerd. De huidige verdiepingsvloer van het voorhuis wordt gesloopt zodat er een mooie ruimtelijke slaapkamer ontstaat. Ter hoogte van de gesloopte verdiepingsvloer komen eiken balken om de voorgevel steun te geven en als esthetische blikvanger. In het dak van de achtergevel, de verkeersluwe kant, komen dakramen voor ventilatie. Een naastgelegen bergruimte met toilet wordt omgebouwd tot badkamer.

Op de verdieping willen de opdrachtgevers graag de 2 slaapkamers aan de achterzijde samenvoegen en hier een dakkapel aanbrengen. Bij deze slaapkamer komt een inloopkast. De badkamer op de verdieping en de logeerkamer wordt vergroot. Het gipsplafond op de verdieping is erg laag en de kwaliteit van de zoldervloer erg matig. De zoldervloer wordt daarom vernieuwd waarbij de balken in het zicht blijven zodat meer hoogte ontstaat. De gebinten op de verdieping zijn grotendeels achter wanden weggetimmerd. Met de verbouwing worden deze weer zichtbaar zodat het athentieke boerderijgevoel wordt versterkt. Verder is het dak en de muren van de woonboerderij voor een deel ongeïsoleerd. Het achterhuis van de boerderij wordt daarom aan de buitenkant geïsoleerd en van zwarte houten potdekseldelen voorzien. Ook zitten ongeïsoleerde stalen koeraampjes in en enkele in slechte staat verkerende kozijnen. Deze kozijnen worden vernieuwd.

Plaats: Vries / Status: verbouw gereed juni 2017 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw en vergroten woonboerderij aan de Peebos in Doezum

Het huidige woonboerderijtje is sterk gedateerd, minimaal geïsoleerd en niet praktisch qua indeling. Ook zitten er veel hoogteverschillen in de begane grondvloer, die grotendeels van hout is. Op de verdieping was een slaapkamertje getimmerd. Bij een eerdere verbouwing is er een nieuwe buitengevel om heen gezet. De gebruikte steen is echter niet mooi en heeft op diverse plaatsen vorstschade. Binnen zijn de houten balken, die vroeger in het zicht waren, met gipsplaten weggewerkt.

De opdrachtgevers hebben mij gevraagd een ontwerp te maken waarbij er meer licht, ruimte en uitzicht ontstaat en de woning te voorzien van nieuwe eiken gebinten. De houten ballken van de verdiepingsvloer blijven in het zicht zodat er weer een authentieke uitstraling ontstaat. Het dak wordt helemaal vernieuwd en goed geïsoleerd (Rc 6,0). Op de verdieping komt meer ruimte door de gevels hoger op te trekken. Het buitenspouwblad met de lelijke steen wordt gesloopt waarna er een nieuw buitenblad omheen komt voorzien van goede isolatie (Rc 6,0).

De woonkamer komt aan de achterzijde met fraai uitzicht over de vaart en landerijen. In het voorhuis komt de keuken waarbij in de vroegere bedsteden de apparatenwand komt. In de nieuwe ruime hal komt de nieuwe trap naar de verdieping met 3 slaapkamers en een badkamer. Op de begane grond komt nog een ruime bijkeuken en een toilet in de hal. De begane grond wordt van vloerverwarming voorzien, de verdieping van radiatoren.

 

Plaats: Doezum / Status: bouw gestart juli 2016 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw van woonboerderij in Haule

De buitengevels van de bestaande woonboerderij bestaan uit allerlei verschillende kleuren en soorten metselwerk. Ook zitten er verschillende soorten dakpannen op het dak. Aan de kant met het mooiste uitzicht zijn de slaapkamers en de badkamer gesitueerd. Deze kamers hebben aan de zonkant kleine stalraampjes. De bewoners willen de bouwkundige staat graag verbeteren en meer kunnen genieten van het mooie uitzicht. Verder willen zij graag de woonkamer vergroten, een nieuwe badkamer op de begane grond en verdieping en een bijkeuken op de begane grond. Ook willen zij de woning vergroten zodat er ook nog meer ruimte op de verdieping ontstaat.

Om deze wensen te verwezenlijken is de woning 2,5 meter langer gemaakt. Ten behoeve van deze verlenging is een extra gebint getekend.  Voor meer licht en uitzicht zijn in de achtergevel een verdiepingshoge puien aangebracht die de hoek om lopen. Deze puien zijn met eiken balken omkaderd. In de achtergevel is de pui en het eiken kader in het midden van de gevel op de verdieping als dakkapel doorgezet. Om alle verschillende kleuren en soorten metselwerk weg te werken en het huis beter te isoleren is het achterhuis aan de buitenkant met verticale houten delen bekleed. Het voorhuis is van wit stucwerk voorzien. De huidige slaapkamer in het voorhuis krijgt een luxe badkamer met sauna. Vanuit het bad kan worden genoten van het uitzicht over de landerijen. Vanuit de royale woonkamer en keuken is via de nieuwe puien een prachtig uitzicht op de omliggende tuin en komt nu de zon in huis. Op de verdieping komen 3 slaapkamers en een badkamer waarbij 2 slaapkamers een frans balkon krijgen.

Plaats: Haule / Status: ontwerp november 2015 / Dienst: ontwerp

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een woonboerderij in Hooghalen

Het bestaande woonboerderijtje of keuterij is sterk gedateerd en willen de nieuwe eigenaren helemaal verbouwen. In het voorhuis zit voorkamer en achterkamer met een klein keukentje. Deze ruimten worden samengevoegd tot een ruime living. In het achterhuis zitten nu 2 slaapkamers, een badkamer en een bijkeuken. De verdieping van het achterhuis is nu zolder. Op de begane grond van het achterhuis komt de nieuwe woonkeuken en een werkkamer. De huidige badkamer wordt bijkeuken. De vroegere deur in de achtergevel wordt weer aangebracht en komt in de nieuwe bijkeuken. Omdat de plafondhoogte in het achterhuis erg laag is, wordt achter het knieschot een stuk van de verdiepingsvloer (holle baksteenvloer) verwijderd.  In het dak komen hier dakramen zodat er meer hoogte en licht in de woonkeuken komt. Op de verdieping komt een ruime slaapkamer met inloopkast en nieuwe badkamer met een apart toilet. De slaapkamers in het voorhuis worden gehandhaafd. Er komen hier wel nieuwe dakkapellen en het zachtboard wordt door gipsplaten vervangen.

In de woonkeuken komen nieuwe kozijnen en openslaande deuren naar het terras. In de woonkamer komen ook openslaande deuren naar het terras. De oude stalraampjes in de werkkamer aan de voorzijde worden vervangen door nieuwe kozijnen voor voldoende licht en uitzicht.

De ongeïsolerede houten begane grondvloer in het vooprhuis wordt vervangen door een goed geïsoleerde betonvloer. Het rieten dak wordt vernieuwd, de bestaande sporen versterkt en tussen de sporen wordt isolatie aangebracht en afgewerkt met gipsplaten. De installatie wordt gemoderniseerd en er komt een nieuwe HR-ketel met mechanische afzuiging in de woning.

De verbouw wordt grotendeels zelf gedaan. Waar nodig, zoals voor het rietendak, wordt een deskundige ingehuurd.

Plaats: Hooghalen / Status: gereed april 2020 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouwing van woonboerderij in Putten

De woonboerderij in Putten willen de opdrachtgevers volledig verbouwen en aan de eisen van deze tijd laten voldoen. De kap en verdiepingsvloer van de woonboerderij is sterk aangetast door boktor en houtworm en wordt daarom helemaal vernieuwd en voorzien van een goed isolatiepakket. Er komen daarom nieuwe eiken gebinten met een nieuwe verdiepingsvloer en nieuwe sporenkap. De huidige plattegrond van de woonboerderij is erg hokkerig en onlogisch. De woonboerderij krijgt daarom een nieuwe indeling met een royale woonkeuken aan de achterzijde en openslaande deuren naar het terras. Op de begane grond komt een slaapkamer, nieuwe badkamer, toilet en nieuwe trap naar de verdieping. Op de verdieping komen 4 slaapkamers en een tweede toilet. Op het overloop komt een dakkapel zodat er voldoende hoogte boven de trap komt en er daglicht op de overloop, in het toilet en via de vide bij de trap in de entree komt. Bij de voordeur komt een luifel met eiken ondersteuning. De voor- en achtergevel worden weer zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat terug gebracht.

Langs de zijgevel komt achter het knieschot een vide met dakramen zodat er veel licht in de woonkeuken en badkamer komt. De verdiepingsvloer komt daardoor vrij van de gevel waardoor er meer ruimtelijkheid in de woonkamer, woonkeuken, slaapkamer en badkamer ontstaat. De balken van de verdiepingsvloer blijven in het zicht voor een authentiek en sfeervolle uitstraling. De ongeïsoleerde begane grondvloer in de woonkeuken wordt vervangen door een goed geïsoleerde betonvloer. In het voorhuis is deze al aanwezig. De gevels van het achterhuis worden aan de binnenkant nageïsoleerd. Robuusteiken uit Veenhuizen gaat de verbouwing uitvoeren.

Plaats: Putten / Status: bouw gestart juni 2017 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten en verbouw van een woning in Bakkeveen

De opdrachtgevers hebben een jaren 30 woning in Bakkeveen gekocht die zij graag willen uitbreiden en up to date maken. Op de begane grond willen zij graag een royale woonkeuken, slaapkamer, badkamer, bijkeuken en kelder realiseren. Op de verdieping zijn alleen 2 logeerkamers nodig zodat hier geen extra ruimte nodig is. De woning wordt daarom aan de achterkant en naar beide zijkanten met een platte aanbouw vergroot. Deze aanbouw kan zonder vergunining worden gerealiseerd. Om de bestaande karakteristieke woning in zijn waarde te laten en duidelijk herkenbaar te houden, wordt de aanbouw deels in zink uitgevoerd. Alleen de gevels langs de erfgrens worden in een donkere genuanceerde baksteen uitgevoerd. De verbinding met de bestaande woning wordt met zink bekleed. Voor veel licht, uitzicht en contact met de ruime tuin, komen er in de nieuwe slaapkamer en de woonkeuken royale schuifpuien en kozijnen. In het platte dak worden terplaatse van de woonkeuken en badkamer bovendien glazen dakkoepels aangebracht. Om te veel opwarming van de woning via het glas te voorkomen, komt er een royaal dakoverstek zodat boven de achterdeur bovendien een luifel ontstaat. In deze luifel is voor daglicht een dakkoepel bedacht.

De bestaande woning krijgt vloerverwarming en wordt helemaal geïsoleerd en voorzien van HR++ beglazing. Op het dak komen nieuwe keramische pannen. Het bestaande hal wordt bij de woonkamer getrokken zodat de woonkamer groter wordt. De bestaande slaapkamer op de begane grond wordt de nieuwe hal met een nieuwe trap en toilet. Deze hal krijgt een vide zodat er een ruimtelijke en lichte hal en overloop ontstaat.

Plaats: Bakkeveen / Status: oplevering november 2019 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een Rijksmonumentale woonboerderij in Onnen

De bewoners van een fraaie boerderij in Onnen die als Rijksmonument is aangemerkt, willen de keuken vergroten en graag meer licht en uitzicht in de woonkeuken. De keuken zit in het achterhuis van de boerderij en heeft in het verleden een merkwaardig hoekkozijn gekregen. Dit vreemde element willen de huidige eigenaren graag vervangen door een fraaie pui die doorloopt in het dak. De ruimte naast de keuken wordt bij de keuken getrokken zodat een ruime woonkeuken ontstaat. De nieuwe pui wordt over nagenoeg de hele breedte van de nieuwe ruimte doorgetrokken. Deze pui begint een stukje vanaf de voorgevel van het voorhuis zodat de hoofdvorm van de boerderij in tact blijft en de pui een insnede in de boerderij wordt. De pui krijgt een donkere antraciet-zwarte kleur. De voorgevel van het achterhuis wordt weer in originele staat hersteld.

Om het dak op te vangen komt er een nieuw eikenhouten gebint in de woonkeuken en wordt de huidige zoldervloer vervangen door een fraaie eikenhouten verdiepingsvloer.

Het ontwerp is goedgekeurd door de monumentencommissie.

Plaats: Onnen / Status: ontwerp april 2017 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten verdieping van woning in Midlaren

De nieuwe bewoners van een woning aan de Tolhuisweg in Midlaren willen graag een extra slaapkamer op de verdieping en de kleine bestaande slaapkamer vergroten zodat ede woning 4 slaapkamers krijgt. Op de bestaande uitbouw met plat dak aan de achterzijde wordt daarom een zadeldak haaks op het bestaande zadeldak geplaatst. Er komen daardoor 4 ruime slaapkamers. De nieuwe achtergevel wordt in houtskelet uitgevoerd zodat er zo weinig mogelijk extra gewicht op de bestaande aanbouw komt. De gevel krijgt zwarte waxed wood potdekselwerk omdat dit ook op de schuur zit.

Plaats: Midlaren / Status: bouw gereed juli 2017 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten en verbouw woning aan de Zuidenveld in Roden

De huidige woning voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De badkamer en keuken zijn sterk gedateerd, de aanbouw is een rommelig en niet praktisch en de woning is niet of slecht geïsoleerd. De nieuwe eigenaren van de woning willen de woning daarom compleet renoveren en van een nieuwe royale uitbreiding voorzien met een ruime woonkeuken, bijkeuken en antreeportaal op de begane grond en 2 royale slaapkamers op de verdieping. Verder krijgt de woning een nieuwe entreehal (voormalige keuken) met vide en ruim toilet op de begane grond. De bestaande hal wordt bij de woonkamer getrokken zodat deze ook mooi ruim wordt. Op de verdieping van de bestaande woning worden twee bestaande slaapkamers samengevoegd en wordt de derde slaapkamer bij de badkamer getrokken. Ook komt nog een deel van de badkamer in de uitbreiding zodat een ruime badkamer ontstaat, passend bij de grootte van de woning. In de uitbreiding komt op de verdieping nog een separaat toilet.

De uitbreiding wordt minimaal volgens de huidige isolatie-eisen geïsoleerd. Het dak van de bestaande woning wordt aan de binnenzijde nageïsoleerd en zal ook aan de nieuwbouweisen gaan voldoen. De bestaande spouwmuren zullen met pur worden nageïsoleerd. Daardoor blijft de uitstraling van de huidige woning behouden en kost het binnen geen ruimte.

De uitbreiding aan de achterzijde met de kap dwars op de huidige woning, vormt een contrast met de bestaande woning. Er is hier gekozen voor verticale zwarte houten delen in combinatie met grijs gekleurd metselwerk. Het metselwerk omsluit de bestaande woning maar blijft hier wel los van. Ter plaatse van de bestaande woning en bij de achteruitgang wordt het hout naar beneden doorgezet. De uitbreiding krijgt wel dezelfde authentieke goot en zwarte keramische dakpannen als de bestaande woning.

Plaats: Roden / Status: gereed mei 2019 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Aanbouw en verhogen dak woonboerderij Langelo (Drenthe)

De nieuwe eigenaren van de woonboerderij in Langelo willen de woning graag vergroten met een woonkeuken. Op de zolderverdieping willen zij graag 2 slaapkamers en bergruimte maken.

De huidige indeling op de begane grond heeft veel verloren ruimte doordat er veel gangen zijn en de keuken is vrij klein. Door een deel van de gang bij de aanbouw te trekken wordt de ruimte efficiënter benut. De aanbouw met woonkeuken wordt daarom tegen de gang gebouwd en krijgt een zadeldak haaks op de bestaande woning. De huidige buitenmuur wordt gesloopt zodat de gang bij de woonkeuken komt. De aanbouw komt daardoor ook achter de aanwezige aanbouw met keuken. De tussenmuur tussen deze aanbouw en woonkamer wordt gesloopt zodat een mooie ruime woonkamer ontstaat. De aanbouw komt op het westen en krijgt via grote ramen fraai uitzicht op de tuin en de landerijen. De nok komt voor het grootste deel in het zicht zodat een ruimtelijke ruimte ontstaat met nog extra daglicht door een dakraam en kozijn in de opgevel. De aanbouw krijgt zwarte houten potdekseldelen zodat er een fraai contrast met de bestaande boerderij ontstaat en deze duidelijk herkenbaar blijft.

Het dak van de bestaande woonboerderij is nagenoeg ongeïsoleerd. Het dak wordt daarom volledig vernieuwd en bovendien verhoogd zodat er meer ruimte voor de slaapkamers ontstaat. Het nieuwe dak krijgt goed isolerende dakplaten. Er is geen vaste trap naar de verdieping. In de hal komt daarom een nieuwe trap met een vide naar het verloop.  De nieuwe woonkeuken en de woonkamer krijgen betonvloeren op schuimbeton voorzien van vloerverwarming.

Plaats: Langelo / Status: gereed maart 2019 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding woning in Haulerwijk

Vanwege gezinsuitbreiding willen de bewoners de woning graag vergroten met een woonkeuken en bijleuken op de begane grond en twee extra slaapkamers op de verdieping. Aan de achterzijde van de woning wordt daarom een flinke uitbreiding met twee verdiepingen gerealiseerd. De uitbreiding wordt in houtskeletbouw gemaakt en aan de buitenzijde met verticale houten delen van Waxed Wood bekleed. Daardoor wordt er duidelijk onderscheid gemaakt tussen de bestaande woning in metselwerk en de uitbreiding in hout. De uitbreiding wordt zo sober mogelijk gehouden om het verschil nog duidelijker te maken. De uitbreiding krijgt een kap evenwijdig en in dezelfde dakhelling als de bestaande woning. Via de bestaande trap is zijn de extra slaapkamers op de verdieping te bereiken. Vanuit de woonkeuken is via een oyale pui zicht op en contact met de tuin.

Plaats: Haulerwijk / Status: bouw gereed september 2018 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Levensloopbestendige uitbreiding woning in Roden

De opdrachtgevers zijn al op gevorderde leeftijd en hebben net een woning in Roden gekocht. Op de begane grond van deze woning willen zij graag een slaapkamer en badkamer bouwen. Zij hebben WHBi daarom gevraagd hier een ontwerp voor te maken.

De bestaande woning heeft een geel-bruine steen en een aangebouwde bijkeuken en garage in een donkere steen. De nieuwe slaapkamer en badkamer komt achter de garage en bijkeuken in de ruime achtertuin en is via de bijkeuken bereikbaar. De aanbouw is aan de tuinzijde bedacht in houtskeletbouw met geel-bruine verticale houten delen. De bijkeuken vormt zo een smaller, donker tussendeel waardoor de aanbouw als het ware los komt te staan. Aan de kant van de buren wordt de stenen muur van de garage doorgezet. Om te voorkomen dat er een platte doos tegen de woning komt te staan én voor meer licht en ruimtelijkheid wordt het dak van de slaapkamer licht hellend. Voor vele licht en contact met de tuin krijgt de aanbouw een hoekkozijn met een royale schuifpui. Vanuit de woonkamer is zo ook zicht op de slaapkamer. In de achtergevel, op het oosten, zitten ook kozijnen zodat er ook ochtendlicht in de kamer en badkamer komt.

De dakhelling is dusdanig dat er voor de aanbouw geen omgevingsvergunning nodig is.

Plaats: Roden / Status: gereed december 2018 / Dienst: ontwerp

Verbouw en uitbreiding

Aanbouw woonkeuken bij woning in Peize

De opdrachtgevers willen de keuken van hun woning in Peize graag vergroten en hebben WHBi gevraagd daar ontwerp- en bouwtekeningen voor te maken. De uitbreiding is bedacht als een platte doos met 'zwevend' dak waarvan de boei in de boei van het hellende dak doorloopt. Deze uitbouw komt in de oksel van de bestaande woning en eerdere uitbreiding met hellend dak. De uitbreiding krijgt donker metselwerk, gelijk aan de plint van de bestaande woning. Tussen het metselwerk van de uitbreiding en de bestaande woning komen kozijnen. Een klein beetje kleurverschil zal daardoor niet storend zijn. In de royale uitbreiding ontstaat ruimte voor een keukeneiland en een ruime eettafel. Vanuit deze aanbouw komt een mooi uitzicht naar de ruime tuin door een hoekpui waarin schuifdeuren naar het terras komen.

Plaats: Peize / Status: gereed mei 2019 / Dienst: ontwerp en bouwtekening

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw woning Eikenlaan in Peize

De nieuwe bewoners hebben WHBi gevraagd tekeningen te maken voor de uitbreiding en verbouw van hun woning in Peize. Ze willen graag een grote aanbouw die nog zonder vergunning kan worden gebouwd. In de aanbouw willen zij graag een zithoek en eethoek met een open keuken. Tussen deze nieuwe aanbouw en de bestaande woonkamer komt een stalen pui met ensuite-deuren. De opdrachtgever gaat de aanbouw zelf bouwen en wil daarom graag duidelijke bouwtekeningen.

De zijgevel van de aanbouw komt evenwijdig aan de schuin lopende zijgevelerfgrens en komt voorbij de huidige zijgevel. Daardoor kan er ook een kozijn in de aanbouw komen voor extra licht en uitzicht naar voren. Dit kozijn zorgt er bovendien voor dat het metselwerk van de aanbouw 'los'staat van de bestaande woning. Aan de achterkant komt een hoekkozijn zodat hier veel licht en uitzicht komt en de tuin naar binnen wordt 'getrokken'. Boven de eethoek komen twee glazen dakkoepels.

Plaats: Peize / Status: start bouw mei 2020 / Dienst: ontwerp- en bouwtekening

Verbouw en uitbreiding

Woninguitbreiding in Altena (Drenthe)

Hun woning aan de Vijverstraat in Altena willen de eigenaren graag vergroten met een woonkeuken en een bijkeuken. De badkamer op de begane grond willen zij ook graag ruimer laten maken.

De uitbreiding komt aan de zijkant (oostkant) en de achterkant. De huidige douche met toilet en halletje worden samengevoegd tot nieuwe badkamer. Achter deze badkamer komt de nieuwe achteringang met bijkeuken. De woning heeft aan de achterkant vrij uizicht over de landerijen. Aan de achterkant komt daarom een royale schuifpui naar het terras. Omdat dit de zuidzijde is, komt hier een luifel met zonwerende lamellen.

De uitbreiding wordt houtskeletbouw met verticale houten betimmering. De dakrand wordt met zink bekleed evenals de westgevel van de uitbreiding. Bij de noordgevel wordt de dakrand tegen de bestaande woning naar beneden doorgezet.

Voor de aanbouw is geen omgevingsvergunning nodig.

Plaats: Altena / Status: start bouw augustus 2020 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding woning aan de Hoofdweg in Eelde

De opdrachtgevers willen hun nieuwe woning graag vergroten met een houten aanbouw. In deze aanbouw willen zij graag een slaapkamer met badkamer realiseren en een eetkamer met een royale schuifpui naar het terras. Ook willen ze graag een bijkeuken in de aanbouw. De bestaande garage en bijkeuken zijn ongeïsoleerd en hebben een lage plafondhoogte. Deze aanbouw wordt daarom gesloopt.

De tuin heeft de vorm van een taartpunt. De nieuwe aanbouw krijgt daarom een naar binnen geknikte achtergevel zodat de gevel van de eetkamer haaks komt te staan op de diepste lengte van de tuin. Het dak loopt wel rechtdoor zodat een deels overdekt terras bij de schuifpui ontstaat. De bijkeuken komt aan de voorkant en de slaapkamer en badkamer aan de achterkant. De uitbreiding voldoet uiteraard aan de huidige isolatie-eisen voor nieuwbouw. De aanbouw kan zonder vergunning worden gerealiseerd.

Plaats: Eelde / Status: bouwtekening december 2019 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw woning in Lieveren (Drenthe)

De bewoners willen hun woning graag vergroten met een slaapkamer op de verdieping en de huidige badkamer op de verdieping vergroten. Op de begane grond wordt de woning ook een stukje groter. De huidige badkamer op de begane grond kan daardoor een werkkamer worden.

Voor deze vergroting heb ik eerst enkele handschetsen gemaakt. Deze schetsen zijn vervolgens uitgewerkt tot ontwerp- en tekeningen voor de omgevingsvergunning. De tekeningen voor de omgevingsvergunning kunnen ook door de aannemer worden gebruikt omdat de tekeningen altijd verder worden uitgewerkt dan nodig is voor de vergunning.

Het dak is voor deze uitbreiding over de aangebouwde garage en bijkeuken doorgetrokken zodat een ruime ouderslaapkamer kon worden gerealiseerd en een vergroting van de badkamer mogelijk werd. Voor de terugspringende garage is nu een overkapping ontstaan. Het deel voor de bijkeuken is bij de woning getrokken waardoor hier een werkkamer kon worden gemaakt. De verhouding van de woning is door de verlenging van het dak een stuk fraaier geworden.

Plaats: Lieveren / Status: bouw gereed januari 2020 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbouw woonkamer van woning aan de Dikninge in Norg

De woningeigenaren van een hoekwoning in Norg willen hun woonkamer graag vergroten. De aanbouw krijgt zoveel mogelijk glas met een schuifpui naar de tuin voor zoveel mogelijk licht. De ruimte binnen zal daardoor bovendien ruimer lijken doordat binnen en buiten in elkaar overlopen. De aanbouw krijgt antraciete kozijnen gevat in een eikenhouten omkadering. Er komt een dakoverstekje waarbij de dakbalken in het zicht blijven. Op het dak wordt sedum aangebracht waardoor het in de zomer koeler blijft en in de winter warmer. Bovendien is het uitzicht vanuit de slaapkamers op dit sedumdak ook een stuk fraaier.

Plaats: Norg / Status: bouwtekeningen september 2019 / Dienst: ontwerp en bouwkundige uitwerking

Renovatie en herbestemming

Van kantoor naar appartementenverdieping aan de Ceintuurbaan Noord in Roden

De verhuurder van een kantoorpand wil vanwege leegstand de verdieping ombouwen tot appartementen. De vliesgevels in het gebouw verkeren bovendien in slechte staat en moeten worden vervangen. Om het gebouw ook het aanzien van een woongebouw te geven worden de vliesgevels op de verdieping vervangen door een licht hellend dak met keramische dakpannen. Er komen 6 appartementen, vijf appartementen met 2 slaapkamers en één appartement met 1 slaapkamer. Het oppervlak van de appartementen varieert van 58 m2 tot 70 m2. Elk appartement krijgt een balkon.

Eind 2012 is de tekening met een begeleidende brief met motivatie bij de gemeente Noordenveld ingediend. Ondanks de grote leegstand van kantoren heeft de gemeente besloten de kantoorbestemming niet in woonbestemming te willen wijzigen.

Plaats: Roden / Status: ontwerp november 2012 / Dienst: ontwerp

Renovatie en herbestemming

Renovatie en verbouw van een woonboerderij Oostindie 24 in Nietap (Drenthe)

De opdrachtgevers hebben hebben hun oog op een vervallen maar karakteristieke woonboerderij op een royale kavel met stukje bos laten vallen. WHBi is in eerste instantie gevraagd een ontwerp en kostenraming voor de verbouw en renovatie van een vervallen woonboerderij te maken. Met dit ontwerp is vervolgens bij 3 aannemers een offerte opgevraagd. Toen bleek dat de aankoop, renovatie en verbouw financieel haalbaar was, is de woning gekocht en zijn de tekeningen verder uitgewerkt. WHBi heeft geholpen bij de beoordeling van de offertes en zorgt tijdens de verbouwing en renovatie voor de bouwbegeleiding.

Na de verbouwing zit in het schuurgedeelte een woonkamer met vide, een royale keuken, badkemer en ouderslaapkemer, bijkeuken en bovendien een Bed & Breakfast. In het bijgebouw zullen later ook nog 2 Bed & Breakfast ruimten worden gerealiseerd. In het voorhuis komt een nieuw toilet met 2 werkkamers. Op de verdieping komt een entresol en twee slaapkamers. In de ouderslaapkamer en de B&B kamer komt het plafond op circa 4,7 m hoogte.

De woning wordt volledig geïsoleerd en krijgt nieuwe kozijnen met HR++ beglazing. Op de begane grond worden de ruimten verwarmd met vloerverwarming, in de woonkamer komt bovendien een cv-haard en in de B&B een houtkachel. De asbesthoudende dakplaten worden door een gespecialiceerd bedrijf verwijderd. Op het dak komen nieuwe keramische dakpannen.

Plaats: Nietap / Status: bouw gereed november 2014 / Dienst: ontwerp, uitwerking, bouwbegeleiding

Renovatie en herbestemming

Renovatie en uitbreiding bungalow in Veendam

Hun jaren-70 bungalow willen de opdrachtgevers graag uitbreiden en renoveren. De woning is sterk gedateerd, nagenoeg ongeïsoleerd en heeft weinig zicht op en contact met de royale tuin.

In eerste instantie heeft een interieurarchitect (Hallohuis uit Assen) plattegronden bedacht waarna WHBi gevraagd is dit bouwkundig uit te werken en het exterieur vorm te geven. De woning krijgt aan de achterkant een nieuwe eetkamer met veel licht en uitzicht. Deze eetkamer heeft een vide en krijgt daardoor contact met de televisiehoek op de verdieping. Aan de zijkant komt een uitbreiding zodat op de begane grond een royale woonkamer ontstaat en op de verdieping een ruime slaapkamer met inloopkast. De woonkamer krijgt grote puien zodat er zoveel mogelijk contact met de tuin is. Verder komt er een open keuken met keukeneiland, een werkkamer en bijkeuken op de begane grond. Op de verdieping komen 2 ruime slaapkamers en een ruime badkamer. Aan de voorkant komt een dakkapel zodat er veel licht in de entreehal met vide en het overloop komt en voor licht en meer staruimte in de badkamer. De dakkapel wordt met zink bekleed zodat deze geen onderhoud nodig heeft. Aan de achterkant komt een royale, prominent aanwezige schoorsteen.

De bestaande woning wordt aan de buitenkant nageïsoleerd en van steenstrips voorzien. De bestaande begane grond vloer wordt nageïsoleerd. Het dak wordt voorzien van nieuwe geïsoleerde dakplaten en krijgt zwarte keramische dakpannen. Op de zuidgevel komen dakpan-zonnepanelen. De woning krijgt nieuwe aluminium kozijnen met driedubbele beglazing. Tot slot krijgt de woning vloerverwarming en een bodem-warmtepomp. De woning wordt daarmee energieneutraal.

Plaats: Veendam / Status: gereed juni 2019 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Renovatie en herbestemming

Herbestemming en verbouw kerk in Nieuw-Roden tot kinderdagopvang

Het kerkje uit 1922 in Nieuw-Roden wordt wordt al diverse jaren niet meer voor kerkdiensten gebruikt maar door o.a. het Roder Jongenskoor. De nieuwe eigenaar verbouwt het kerkje tot kinderdagopvang. Om dit rendabel te kunnen doen, komt er een verdiepingsvloer in de kerk zodat er ruimte is voor twee groepen. In nauw overleg met de nieuwe eigenaar zijn de plattegronden getekend. In de achtergevel komen vergunningvrije raampartijen. In het dak komen grote dakramen zodat er voldoende ventilatie en volop daglicht in de ruimten komt. Achter de kerk komt een houten berging voor de speelmaterialen. De vormgeving van deze berging is afgestemd op de kerk.

De isolatie van het kerkje was minimaal. De kerk wordt daarom aan de binnenzijde voorzien van goed geïsoleerde voorzetwanden. De huidige beeldbepalende stalen kozijnen blijven zitten en worden voorzien van achterzetbeglazing. De vloeren worden van vloerverwarming voorzien.

Plaats: Nieuw-Roden / Status: bouw gereed januari 2020 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Bedrijven

Verbouw bedrijfspand in Roden

Om te zorgen dat de kledingbank, voedselbank, Roder boekenmarkt en vluchtelingenwerk een goed onderkomen krijgt, huurt de gemeente Noordenveld het bedrijfspand aan de Ceintuurbaan Noord in Roden. Het betreft de voormalige Renaultgarage die voor dit doel intern wordt verbouwd. De gemeente Noordenveld heeft WHBi opdracht gegeven, in overleg met de nieuwe gebruikers, verbouwingstekeningen en bestekstukken te maken en vervolgens aannemers te zoeken en de verbouwing te begeleiden.

Omdat het maken van de plannen tot en met realisatie in slechts zes maanden moest plaats vinden, was dit een hele uitdaging. Enkele gebruikers hadden hun huidige huurcontract al opgezegd en de boekenmarkt moest in december al in dit pand plaats vinden. Met medewerking van enkele Roder installatiebedrijven en een bouwbedrijf gaat dit lukken. Ook de samenwerking met de gemeente verliep erg voorspoedig.

Aan de voorzijde, in de voormalige showroom, komt de voedselbank met een innamepunt, winkel en magazijn. Ook vluchtelingenwerk komt hier en krijgt twee leslokalen, een kantine/wachtruimte, kantoor en spreekkamer. Er komt een nieuw mindervalidentoilet en schoonmaakkast. In het middelste deel komt de Roder boekenmarkt. De kantine en toiletvoorzieningen worden gezamenlijk gebruikt. De verwarming in dit gedeelte wordt vernieuwd en energiezuiniger. Tijdens de twee dagen van de boekenmarkt wordt ook een groot deel van de kledingbank voor dit doel gebruikt. Tussen de boekenmarkt en de kledingbank zijn voor dit doel dubbele deuren aangebracht die dan geopend worden om de stroom bezoekers door te kunnen laten.

De voedselbank komt in het achterste gedeelte van het pand. Hier komen 2 nieuwe toiletten, een nieuwe kantine en verdiepingsvloer voor opslag.

De verlichting in het pand wordt waar nodig aangepast en voorzien van led-verlichting. Er komen ook betere brandveiligheidsvoorzieningen zodat het pand aan de eisen voor het nieuwe gebruik voldoet.

Plaats: Roden / Status: opgeleverd mei 2020 / Dienst: bouwtekeningen, bestek, aanbesteding, bouwbegeleiding

Nieuwbouw

Nieuwe woning met bijgebouw in Opende (Groningen)

De opdrachtgevers willen graag een zo groot mogelijke landelijke houten woning bouwen met bijgebouw. De woning moet veel daglicht krijgen met uitzicht over de omringende landerijen. Verder moet er een stalling voor 2 auto's en fietsenberging komen die bijvoorkeur met de woning is verbonden. Ook willen de opdrachtgevers een zo groot mogelijk vrijstaand bijgebouw bouwen.

Om de woning in goede verhouding tot de royale kavel te krijgen, heeft de aangebouwde stalling voor auto's en fietsen dezelfde nokhoogte als de woning gekregen. Het dak is echter los van de woning gehouden en krijgt alleen visuele verbinding met balken. In het tussenlid met plat dak is de entree bedacht. Dit deel loopt taps toe, evenals de spleet in het dak. Bezoekers worden daardoor naar de voordeur 'getrokken'. De schuine lijn is ook verder in de woning doorgezet. De boei van het pannendak loopt aan de achterzijde door in het platte dak van de bijkeuken en de veranda. De platte daken krijgen een sedum dak.

Op de begane grond komt een slaapkamer met badkamer, woonkeuken met vide, woonkamer, bijkeuken en hal met vide. Op de verdieping komen 2 royale slaapkamers en een badkamer.

Het dak krijgt antraciet-zwarte keramische platte pannen. De gevels worden bekleed met verticale voorvergrijsde houten delen. De kozijnen worden ook antraciet. De dakrand wordt lichtgrijs. De veranda krijgt eiken kolommen.

Plaats: Opende / Status: start bouw mei 2020 / Dienst: ontwerp en omgevingsverguninng

Nieuwbouw

Nieuwe woonboerderij in De Wilp (Groningen)

De opdrachtgevers hebben een woning met bijgebouw in De Wilp gekocht en willen hier een nieuwe woonboerderij met bijgebouw bouwen. Tijdens de bouw willen zij in de woning met bijgebouw blijven wonen. De nieuwe woonboerderij willen zij grotendeels zelf gaan bouwen.

De nieuwe woning moet het uiterlijk van een traditioneel gebouwde woonboerderij krijgen. Op de begane grond moet een slaapkamer met badkamer, ruime woonkamer met woonkeuken, bijkeuken en inpandige fietsenberging komen. Op de verdieping moeten 3 ruime slaapkamers met inloopkasten en een ruime badkamer met sauna worden gerealiseerd. De zolder moet met een vaste trap bereikbaar zijn. In nauw overleg zijn de plattegronden bepaald. Wens was om eiken siergebinten in de woning mee te ontwerpen en ook op enkele plaatsen aan de buitenkant. 

Plaats: De Wilp / Status: start bouw april 2020 / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning, werktekeningen

Schetsen

Foto ontwerpschets nieuwe woning Andijk

ontwerpschets nieuwe woning Andijk

Voor opdrachtgevers in Andijk is in eerste instantie een handmatige schets gemaakt. Deze schets is later met een 3d-tekenprogramma uitgewerkt en vervolgens een omgevingsvergunning aangevraagd en gekregen.

Plaats: Andijk / Status: ontwerp 2014 / Dienst:

Schetsen

schets nieuw bijgebouw in Woubrugge

Voor een opdrachtgever in Woubrugge is een schets voor een nieuw bijgebouw met rieten kap gemaakt. De entree van de woning gaat onder het bijgebouw door. Het gebouw is zo ook de toegangspoort tot het perceel.

Plaats: Woubrugge / Status: ontwerp 2016 / Dienst: ontwerp

Schetsen

ontwerp voor nieuw bijgebouw in Steenbergen (Drenthe)

De opdrachtgever wil graag het bestaande bijgebouw vervangen door een nieuw, moderner vormgegeven bijgebouw. In het bijgebouw moet plaats zijn voor 3 auto's, fietsen en een entree met trap naar de verdieping waar eventueel een kantoor kan komen. Omdat het een bijgebouw bij een boerderij is, heeft de entree de vorm van een stookhuije gekregen.

Plaats: Steenbergen / Status: ontwerp 2015 / Dienst: ontwerp

Schetsen

uitbreiding zorgappartementen Joyce-House Smilde

Een voormalige kerk in Smilde wordt verbouwd tot een zorgcomplex waar jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking kunnen wonen. Ook wordt er dagbesteding aangeboden en is er plaats voor logeren. Voor uitbreiding en aanpassing van de reeds gemaakte plannen is WHBi gevraagd en ontwerpschets te maken. De uitbreiding moest een duurzame en warme uitstraling krijgen met hout en eiken gebinten. Naar aanleiding van deze schets is opdracht gegeven de plannen verder uit te werken.

Plaats: Smilde / Status: ontwerp november 2015 / Dienst: ontwerp en uitwerking

Schetsen

ontwerp uitbreiding kerk in Roderesch

Het aantal leden van de Evangelsche gemeente in Rodersch groeit flink waardoor de kerk 4 jaar na de laatste uitbreiding weer te klein is geworden. Als praatplaatje met de gemeente Noordenveld is mij gevraagd een ontwerpschets te maken voor een kerkzaal met 400 zitplaatsen. Deze nieuwe kerkzaal komt achter het huidige gebouw te staan. De huidige kerkzaal wordt dan koffie- en vergaderzaal. In de huidige koffiezaal is dan plaats voor extra zondagschoolruimten. Een bestaande zondagschoolruimte wordt de nieuwe entree met garderobe en extra toiletten.

Plaats: Roderesch / Status: ontwerp december 2015 / Dienst: ontwerp

Schetsen

Vergroten woning en nieuwe berging en overdekt terras in Uddel

Omdat de woning in Uddel is vrij klein is, willen de opdrachtgevers de woning vergroten. Ook willen zij graag een nieuwe berging bij de woning bouwen. De woning moet op de begane grond een bijkeuken, berging en ruime woonkamer met nieuwe entree en trap naar boven erbij krijgen. De bestaande woning wordt dan een woonkeuken. Op de verdieping willen de opdrachtgevers graag 2 extra slaapkamers met een badkamer realiseren. De bestaande kleine kamer wordt een inloopkast.

De gevels van de bestaande woning zijn ongeïsoleerd. Deze gevels worden daarom aan de buitenzijde nageïsoleerd en gestuct. De gevels van de uitbreiding krijgen geïsoleerde spouwmuren die aan de buitenkant gestuct worden zodat de uitbreiding één geheel wordt met de bestaande woning. Om de woning meer uitstraling te geven, komt er op het dak riet. Om de verhouding van de woning met hoge goot goed te krijgen, wordt het riet op de gevel een stuk doorgezet. Het bovenste deel van het uitgebouwde trappenhuis krijgt gepotdekselde zwarte delen.

Het bijgebouw krijgt gevels van zwarte potdekseldelen en een rieten dak. Ook hierbij is het riet een stukje op de gevel doorgezet.

Plaats: Uddel / Status: ontwerp februari 2016 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Schetsen

Verbouw van bedrijfspand tot schuurwoning in Winsum

De voormalige stallingsruimte voor vuilniswagens van de gemeente Winsum wil de huidige eigenaar verbouwen tot een schuurwoning met bedrijfsruimte. De bestaande fundering, betonvloer en buitengevels zullen worden hergebruikt, het zadeldak wordt vernieuwd en verhoogd. Aan de buitenzijde van de gevels komen zwarte potdekseldelen zoals dit in de omgeving bij botenloodsen en dergelijke meer voor komt. De bestaande metselwerk gevels zullen aan de binnenijde worden nageïsoleerd. De constructie waar het nieuwe dak en de nieuwe verdiepingsvloer op komt, wordt van eiken gebinten gemaakt. Het nieuwe dak en de gevels wordt goed geïsoleerd. Op de bestaande betonvloer komt isolatie met een afwerkvloer voorzien van vloerverwarming.

In de woonkamer komen grote puien voor maximaal uitzicht over het water en voor veel daglicht. Het dak krijgt een fors overstek met op de verdieping een groot balkon. Onder het balkon ontstaat een overdekt terras. Om het grote dakvlak te breken loopt de entree visueel in het dak door hier een daklicht aan te brengen. Hierdoor komt er via de vide boven de trap veel licht in de hal en is de hal mooi ruimtelijk.

In eerste instantie is er een handmatige schets gemaakt. Op basis van deze schets heeft de gemeente inmiddels goedkeuring voor de plannen gegeven.

Plaats: Winsum (Groningen) / Status: schetsontwerp gereed maart 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Schetsen

schetsen voor extra woningen op boerenerf omgeving Lopik

De opdrachtgevers willen op hun erf graag 2 extra woningen bouwen en de bestaande woonboerderij in 2 woningen splitsen. De gemeente heeft al aangegeven dat zij daar aan mee willen werken. Zij hebben WHBi gevraagd de eerste ontwerpschetsen te maken. Het is de bedoeling het erf zo open en natuurlijk mogelijk te laten zodat toekomstige bewoners in de natuur zullen wonen en een fraai uitzicht krijgen. Er moest daarbij rekening worden gehouden met een duiker, ondergrondse hoogspanningskabel en gasleiding die over het erf lopen.

Er is voor deze opdracht een nieuwe situatietekening met perceelindeling geschetst. De bestaande bomen en sloten zijn daarbij zo veel als mogelijk gehandhaafd. Er is centraal een gezamenlijk erf met gezamenlijke berging/stalling (bestaande schuur) en een nieuwe hooiberg. De oude hooiberg verkeerd in erg slechte staat. De nieuwe hooiberg is wat verder van de boerderij geplaatst om meer ruimte te maken voor het gezamenlijke erf. Deze hooiberg is bedoeld als overkapping voor een gezamenlijk terras. De nieuwe woningen moeten ondergeschikt zijn aan het bestaande hoofdgebouw. Deze woningen zijn daarom als schuurwoning bedacht. Voor inrichting van het erf en de schuurwoning is een fotoblad met sfeerbeelden gemaakt. Tot slot is er een ontwerpschets voor een schuurwoning gemaakt.

Plaats: Lopik / Status: ontwerp juli 2016 / Dienst: schetsontwerp

Schetsen

Ontwerp nieuwe schuurwoning in Baarn

De opdrachtgevers hebben plannen om op een perceel in Baarn een schuurwoning te bouwen. De schuurwoning willen ze graag met eiken gebinten bouwen. De schuurwoning krijgt een zinken dak en gevels met eiken betimmering op een plint van natuursteen. Bij de voordeur komt een muur met natuursteen om de ingang een extra accent te geven. Voor veel daglicht komen er grote puien in de gevels. Aan één kant van de woning is een veranda bedacht met terplaatse van de puien een dak van lamellen zodat hier nog voldoende daglicht binnen komt. Bij de andere grote puien zijn schuifluiken met lamellen bedacht. In de woning komt een royale vide met dakramen voor extra daglicht en zicht op de fraaie eiken gebinten en spantconstructies.

Plaats: Baarn / Status: schetsontwerp september 2016 / Dienst: verkennend schetsontwerp

Schetsen

Ontwerpschets verbouw en uitbreiding woonboerderij Peize

De nieuwe bewoners van een woonboerderij in het buitengebied van Peize willen hun woonboerderij verbouwen. De woonboerderij is erg onpraktisch ingedeeld met veel onbenutte ruimte, heeft wienig uitzicht op de omgeving en is te donker. Ook heeft de boerderij een erg lage goot waardoor er weinig staruimte is.

Door als het ware een doos door de bioerderij te schuiven, zoals op de ontwerpschets weergegeven, ontstaat er aan de voor- en achterkant van de woning volop licht en uitzicht om van de omgeving te kunnen genieten. Bovendien ontstaat er veel meer staruimte.

Plaats: Peize / Status: ontwerp september 2018 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw vrijstaande woning aan de Ter Heylsterweg in Nieuw-Roden

De opdrachtgevers willen hun woning in Nieuw-Roden graag uitbreiden met een eetkamer en de keuken vergroten. De huidige bijkeuken wordt bij de keuken getrokken zodat het mogelijk is een kookeiland aan te brengen. Een deel van de garage wordt nu bijkeuken.

De uitbreiding krijgt een zadeldak evenwijdig aan het hoofdgebouw. De uitbreiding krijgt veel glas met een schuifpui en een hoog plafond zodat een lichte en ruime kamer ontstaat met veel zicht op en contact met de tuin. De muur tussen woonkamer en hal wordt doorgetrokken zodat er vanuit de woonkamer geen zicht meer op de keuken is.

Plaats: Nieuw-Roden / Status: bouw gereed aug 2015 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Renovatie en herbestemming

Politiebureau in Leeuwarden wordt opvanghuis Veilige Veste

Voor dit project heb ik KAW architecten en adviseurs geholpen bij het maken van de bouwvergunning-, bestek- en werktekeningen.

Het voormalige politiebureau is herbestemd tot opvanghuis voor ernstig bedreigde meisjes. Deze meiden van 15 - 23 jaar zijn o.a. slachtoffer van mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Opvangorganisatie Fier Fryslân wordt gebruiker van het pand, WoonFriesland is de eigenaar.

Het gebouw wordt verdeeld in 2 functies. Er komen 1600 m2 kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de beide verdiepingen komen 48 plaatsen voor de vrouwen, verdeeld over 6 woongroepen.

De gevels van de verdiepingen worden bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen. Om deze bijzondere vorm te produceren wordt er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. De plint (begane grond) krijgt veel glas, afgewisseld met panelen met verticale houten latten.

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie (o.a. driedubbel glas en gevels Rc= 10) en kierdichting en zo weinig mogelijk installaties. Veilige Veste is de 1e grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis principe wordt uitgevoerd.

Plaats: Leeuwarden / Status: opgeleverd april 2012 / Dienst: bestek- en werktekeningen

Bedrijven

Uitbreiding kerk in Roderesch

De Evangelische gemeente in Roderesch groeit en heeft inmiddels ruimtegebrek. De gemeente wil daarom de kerk uitbreiden met extra ruimtes voor zondagsschool, een grotere kerkzaal, grotere koffiezaal, ontvangsthal en meer parkeerplaatsen. Omdat de plannen niet binnen het bestemmingsplan passen, is de gemeente Noordenveld gevraagd mee te werken aan wijziging van het bestemmingsplan. In eerste instantie stelde de gemeente Noordenveld diverse voorwaarden waaraan het plan moest voldoen om aan de plannen mee te willen werken. De plannen zijn aan deze voorwaarden aangepast. Ondanks dat de plannen zo goed mogelijk in de omgeving zijn ingepast maakten omwonenden echter te veel bezwaar. De gemeente Noordenveld heeft daarom eind 2018 uiteindelijk besloten niet mee te willen werken aan de bouwplannen.

Plaats: Roderesch / Status: ontwerp 2017 / Dienst: ontwerp

Nieuwbouw

Royale nieuwe woning met overdekt terras in Winsum (Groningen)

De opdrachtgevers hebben een kavel in het nieuwbouwplan Munster in Winsum gekocht en WHBi gevraagd de tekeningen voor hun nieuwe woning te maken. Zij willen een royale woning met op de begane grond een ruime tuingerichte woonkamer, een keuken aan de straatzijde, ruime entree, bijkeuken en en berging. Aan de tuinzijde komt bovendien een overdekt terras. Op de verdieping komen 3 ruime slaapkamers en een badkamer. Op de zolder komen tenslotte nog 2 kamers.

Omdat het een woning op een hoekperceel betreft, is de zijgevel meer uitstraling gegeven door hier een verhoging in de gevel te maken. De lichtgrijze goot vouwt zich rondom deze verhoging en loopt door in de luifel. De dakrand van het hellende dak heeft een donkerder kleur gekregen zodat die het horizontale lijnenspel met de goot niet verstoort. De steen wordt genuanceerd bronskleuring met lichtgrijze kozijnen en antraciet gekleurde draaiende delen. De dakpannen worden strakke vlakke keramische pannen, deels voorzien van zonnecellen.

De woning krijgt geen gasaansluiting en daarom voorzien van een lucht-warmtepomp en ca. 30 m2 zonnecellen. Verder krijgt de woning lage temperatuurverwarming, WTW-ventilatie, driedubbele beglazing en zeer goed isolatie.

Plaats: Winsum / Status: eindoplevering maart 2020 / Dienst: ontwerp, vergunning, werktekeningen, bouwbegeleiding

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een bungalow tot woonboerderij in Annen

De nieuwe eigenaren van een bungalow aan de Kruisstraat in Annen willen de bungalow graag tot een woonboerderij verbouwen. Zij hebben zelf al een ontwerp gemaakt waarbij een groot deel van de bungalow voorhuis wordt met een hoger achterhuis of deel. In het achterhuis of de deel willen zij graag het traditionele uiterlijk krijgen met eiken gebinten en een houten verdiepingsvloer. Verder willen zij graag veel licht in de woonkamer. Na overleg is het ontwerp op enkele punten aangepast en door WHBi verder uitgewerkt. In de woonkamer komen langs de gevels vides met dakramen voor extra daglicht. De vloer van de uitbreiding wordt een gevlinderde betonnen vloer met vloerverwarming. De uitbreiding van de woning wordt goed geïsoleerd (Rc 5,8). De bestaande bungalow krijgt een nieuwe buitengevel met een smalle baksteen van 70 mm (Slimbrick) zodat dit deel ook goed kan worden geïsoleerd.

Verder heeft WHBi een ontwerp voor een traditioneel eiken bijgebouw gemaakt, helemaal passend in de omgeving.

Plaats: Annen (Drenthe) / Status: bouw gereed juli 2015 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Renovatie en herbestemming

Herstel in oude glorie aan de Hoogstraat te Eenrum

In opdracht van MDzorgadvies heeft WHBi ontwerp- en bouwaanvraagtekeningen gemaakt voor de renovatie  en verbouw van het voormalige gemeentehuis van Eenrum. De benedenverdieping van het monumentale pand was o.a. als winkel in gebruik geweest, getuige de grote etalageruiten. Het pand was recent als woning in gebruik en in sterk vervallen staat. MDzorgadvies heeft het pand weer als kantoor in gebruik en het pand weer zo veel mogelijk in oude staat terug laten brengen. De garage aan de achterzijde is daartoe gesloopt en vervolgens is er een nieuwe uitbreiding aangebouwd. Omdat het pand geen tuin heeft, is op het platte dak van de nieuwe aanbouw een dakterras aangebracht. De uitbreiding is in de stijl van het bestaande pand ontworpen. In de aanbouw bevindt zich de entree van het nieuwe kantoor en zijn twee spreekkamers ondergebracht.

Plaats: Eenrum / Status: opgeleverd / Dienst: ontwerptekening en bouwvergunning

Bedrijven

Uitbreiding en verbouw zorgcentrum in Smilde

Een voormalige kerk in Smilde wordt verbouwd tot een zorgcomplex waar jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking kunnen wonen. Ook wordt er dagbesteding aangeboden en is er plaats voor logeren. Voor uitbreiding en aanpassing van de reeds gemaakte plannen is WHBi gevraagd en ontwerpschets te maken. De uitbreiding moest een duurzame en warme uitstraling krijgen met hout en eiken gebinten. Naar aanleiding van deze schets zijn de plannen verder uitgewerkt.

Plaats: Smilde / Status: bouw gereed april 2017 / Dienst: ontwerp- en bouwtekeningen

Nieuwbouw

Nieuwe vrijstaande woning met berging in watersportdorp Grou

Voor een bouwkavel aan de rand van het beschermde dorpsgezicht nabij de passantenhaven en het Pikmeer van Grou is WHBi gevraagd een ontwerp voor een nieuwe woning met schuur te maken. Om de krappe kavel zo optimaal mogelijk te benutten, heeft er diverse keren overleg met de gemeente plaats gevonden. Uiteindelijk is er een resultaat uitgekomen waar de opdrachtgevers erg blij mee zijn. De auto's mogen nu aan de zijkant van de woning worden geparkeerd zodat zij kunnen genieten van een vrij uitzicht.

De woning wordt aan de buitenkant bekleed met verticale houten delen in een bruine houttint. De kopgevels krijgen een markante vorm door de schoorsteen en de royale gootoverstekken. Deze gootoverstekken zorgen in de zomer voor zonwering. Op de zuid- en westgevel komen bovendien nog schuifluiken. De gevel op de erfgrend wordt van grijze steen zodat hier geen onderhoud nodig is. Op het dak komen zwarte vlakke pannen die deels bestaan uit zonnedakpannen voor de opwekking van elektriciteit.

Plaats: Grou / Status: oplevering mei 2020 / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning, werktekeningen, bouwbegeleiding

Verbouw en uitbreiding

Aanbouw woning (rijksmonument) in het beschermde dorpsgezicht van Veenhuizen

De opdrachtgevers willen hun woning in Veenhuizen graag vergroten. Het is de bedoeling dat de eigenares een deel van de woning als schildersatelier gaat gebruiken. Het schilderwerk wordt in de voormalige molen verkocht.

Omdat de woning in een beschermt dorpsgezicht ligt en de woning een rijksmonument is, gelden er strenge welstandseisen en moesten de plannen ook door de monumentencommissie worden goedgekeurd.

Om het rijksmonument in zijn waarde te laten, wordt de uitbreiding in houtskeletbouw uitgevoerd en bekleed met verticaal aangebrachte zinken delen. De aanbouw wordt daardoor strak en sober en blijft duidelijk ondergeschikt aan het monument. Omdat de opdrachtgevers veel privacy willen is in de zijgevel vrij weinig glas aangebracht en de zijgevel bovendien nog een stuk voorbij de achtergevel doorgezet. Voor voldoende daglicht is in de achtergevel zo veel mogelijk kozijn aangebracht en in het dak een royaal daklicht. Via dit daklicht komt ook licht in de bestaande woning. De achtergevel moet in tact blijven en blijft daarom van schoonmetselwerk.

Plaats: Veenhuizen / Status: aanbouw gereed juni 2015 / Dienst: ontwerp, uitwerking en vergunning

Bedrijven

Verbouw bijgebouw zorgboerderij It Fallaet in Drachtster Compagnie

Het hoofdgebouw van de boerderij is al volledig verbouwd en in gebruik als zorgboerderij. Het bijgebouw is echter slechts voor een deel verbouwd. De eigenaren willen de rest van het bijgebouw nu ook gaan verbouwen en daar extra 3 appartementen of zorgwoningen realiseren en extra 2 slaapkamers. Op de begane grond komen 2 extra zorgappartementen voor zelfstandig wonen en op de verdieping één. Verder komen de 2 slaapkamers op de verdieping voor wonen met meer begeleiding en nog ene extra toilet en badkamer.

Het appartement op de verdieping is via een buitentrap bereikbaar. Deze trap doet tevens dienst als vluchttrap. Tussen de verdieping van het hoofdgebouw en het bijgebouw komt een doorloop over het platte dak. Voor het appartement en de slaapkamers op de verdieping en de toegang voor de nieuwe doorloop en de buitentrap komen er dakkapellen op het dak. Omdat de bestaande dakconstructie te wensen over laat en er asbesthoudende dakplaten op zitten, wordt het dak volledig gesloopt en weer opnieuw opgebouwd en uiteraard goed geïsoleerd en voorzien van keramische dakpannen.

Plaats: Drachtster Compagnie / Status: bouw maart gereed 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe landelijke woning in Alteveer (Drenthe)

In Alteveer staat nu een volledig gedateerd keuterijttje. De nieuwe eigenaren willen hier een nieuwe woning bouwen in de stijl van de huidige woning. De woning mag dus niet te groot worden met liefst lage gootlijn en niet te hoge nok.

Op de begane grond moet een slaapkamer, doucheruimte, bijkeuken woonkamer en keuken komen. Bij de achterdeur willen de opdrachtgevers graag een overkapping zodat hun klompen droog buiten kunnen staan. Op de verdieping 2 slaapkamers. Verder vinden de opdrachtgevers zwarte potdekseldelen mooi en zouden ze dat graag deels op de gevel willen.

Het ontwerp voorziet in de wensen van de opdrachtgever. Op de verdieping komen bovendien nog twee bergruimten en in de entree een vide. Op de begane grond komt bij de achterdeur een veranda met eiken kolommen. Via royale kozijnen komt veel licht binnen en is een fraai uitzicht op de omgeving. De woning krijgt donkerrode stenen met trasraam, deels de gewenste zwarte potdekseldelen en mat zwarte keramische pannen.

De woning komt op een andere plaats op de kavel te staan zodat de huidige woning tijdens de bouw kan worden bewoond. Na realisatie van de nieuwbouw wordt de bestaande woning omgebouwd tot berging met overkapping. Onder de overkapping kunnen dan zwaluwen nestelen. Op het terrein wordt onder andere een poel aangelegd voor amfibieën, libellen en dergelijke. Voor de verplaatsing van het bouwvlak is een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd.

Het ontwerp wordt door een familielid verder uitgewerkt.

 

Plaats: Alteveer / Status: opgeleverd mei 2019 / Dienst: ontwerp + coördinatie vergunning + werktekeningen

Verbouw en uitbreiding

Vergroten atelier in Nieuwolda (Groningen)

Aannemersbedrijf Ketler uit Veendam heeft opdracht gekregen een atelier aan de Hoofdweg Oost in Nieuwolda te vergroten. Hij heeft vervolgens WHBi benaderd om daar tekeningen voor te maken.

Het bestaande bijgebouw bij de woning doet dienst als atelier. Dit atelier willen de eigenaren graag vergroten en via een nieuw tussenlid met de woning verbinden. In de uitbreiding komt zo veel mogelijk glas zodat er volop uitzicht over de tuin en de achterliggende landerijen is. Ook de kopgevel wordt helemaal in glas uitgevoerd. De kozijnen worden in aluminium uitgevoerd.

Voor de uitbreiding is vrijstelling van het bestemmingsplan nodig maar is verder vergunningvrij.

Plaats: Nieuwolda / Status: bouw gereed juni 2015 / Dienst: bouwtekeningen en vrijstelling bestemmingsplan

Bedrijven

Een sauna in oosterse sferen in Peize

Beauty Sauna Peize wil graag een sauna in de vorm van een oosterse tempel in de tuin realiseren. Peter Graanstra van de technische dienst heeft al een paar schetsen gemaakt. Deze schetsen moeten verder tot ontwerptekeningen voor de gemeente worden uitgewerkt.

Nadat de gemeente te kennen geeft, mee te willen werken aan dit bijzondere bouwwerk zijn de tekeningen verder uitgewerkt en is de omgevingsvergunning aangevraagd.

De sauna komt op hardhouten palen in een vijver te staan. Het gebouw wordt geheel in hout opgetrokken waarbij de gevels aan de buitenkant met bamboe worden bekleed. De kozijnen onder het verhoogde deel van het dak krijgen gekleurd glas zodat dit er 's-avonds als een prachtige lampion uit ziet. Op de overdekte verranda kunnen gasten ontspannen zitten en genieten van de tuin.

Plaats: Peize / Status: opening 26 september 2011 / Dienst: omgevingsverguninng

Nieuwbouw

Nieuwe woning met bijgebouw aan de Zwarteweg in Lieveren (Drenthe)

De opdrachtgevers willen een nieuwe woning met bijgebouw aan de Zwarteweg in Lieveren bouwen. Het betreft een mooie landelijke locatie met prachtig uitzicht over de landerijen.

De woning moet eenvoudig van opzet, ecologisch en energiezuinig worden. Voor het ontwerp is daarom een schuur als uitgangspunt genomen. Deze schuur is extra uitstraling gegeven door een rieten dak die bij de kopgevels schuin wegloopt. Samen met verticale eiken delen en een paar rijen 2e hands keramische pannen ontstaat een woning met duurzame materialen. De isolatie voor de gevels en het dak wordt Isovlas of schapenwol. De afwerking aan de binnenzijde wordt waarschijnlijk leemstuc.

De voordeur is aan de straatzijde gesitueerd. Deze voordeur wordt door een lichtstraat in het dak, boven de vide, geaccentueerd. De ramen aan de straatzijde zijn klein gehouden zodat de privacy maximaal is. De leefruimten zijn aan de landelijke kant gesitueerd met maximaal licht een uitzicht door zo veel mogelijk (driedubbel) glas. Boven het terras komen houten lamellen als zonwering. De kopgevels hebben zijn symmetrisch van opzet met in het midden grote "schuurdeuren".

De woning krijgt vloerverwarming met een warmtepomp. Het regenwater zal worden opgevangen en worden gebruikt voor toiletspoeling en de wasmachine.  

Plaats: Lieveren / Status: opgeleverd april 2016 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw van een woning aan de Aalscholver in Groningen

De opdrachtgevers willen hun vrijstaande woning in Groningen graag vergroten met een extra slaapkamer met inloopkast en badkamer op de begane grond en een extra logeerkamer, doucheruimte en toilet op de verdieping. De huidige garage met daarop een slaapkamer wordt daarom naar achteren toe vergroot. De huidige kap staat haaks op het hoofdgebouw. De nieuwe kap komt hier evenwijdig mee met voor en achter een kopgevel waardoor meer ruimte ontstaat. Voor extra staruimte komen er nog 2 royale dakkapellen op de uitbreiding.

De uitbreiding krijgt in de stijl van de woning een donkerrode gevelbekleding van onderhoudsarme Rockpanel platen. De dakkapellen worden met donker grijze Rockpanel platen bekleed zodat de dakkapellen minder opvallen. De nieuwe uitbreiding krijgt een dak en gevels met een Rc-waarde van minimaal 5,0 en driedubbele beglazing.

Plaats: Groningen / Status: opgeleverd december 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Bedrijven

Uitbreiding Bouma tweewielers en realisatie appartementen in Nieuw Roden

Omdat het assortiment steeds groter wordt heeft de opdrachtgever meer ruimte voor de tweewielerzaak nodig. De ene helft van de 2-onder-1 kapwoning is in het verleden al verbouwd tot winkel, in de andere helft wordt nog gewoond. De begane grond van de bewoonde helft wordt nu bij de tweewielerzaak getrokken en aan de voorzijde voorzien van een uitbreiding in lijn met de bestaande uitbreiding van de winkel.

De 1e en 2e verdieping van de 2-onder-1 kapwoning wordt omgebouwd tot een appartement van 2 verdiepingen: op de 1e verdieping komt de badkamer, de keuken en de woonkamer, de 2e verdieping wordt een slaapverdieping. Het bestaande appartement boven de winkel bestaat nu uit 1 verdieping en krijgt ook de zolderverdieping erbij, zodat er 2 vergelijkbare appartementen ontstaan. De appartementen krijgen aan de achterkant elk een eigen entree, die via een buitentrap en een balustrade over een plat dak bereikbaar is.

Plaats: Nieuw-Roden / Status: bouwvergunning verleend / Dienst: bouwaanvraag

Nieuwbouw

Nieuwe rietgedekte woonboerderij met bijgebouw in Tynaarlo (Drenthe)

De nieuwe eigenaren van een sterk gedateerde woonboerderij in Tynaarlo hebben besloten de bestaande boerderij te slopen en een nieuwe woonboerderij te bouwen. Zij hebben WHBi gevraagd een ontwerp te maken van een nieuwe drentse rietgedekte woonboerderij met bijgebouw. De opdrachtgevers willen graag aan de achterzijde wonen omdat hier mooi uitzicht over de landerijen is. Vanuit de open keuken is de bijkeuken in het voorhuis bereikbaar. Bij de achterdeur in de bijkeuken is het dak doorgetrokken. In de entree is een vide met trap en een groot daklicht bedacht zodat hier een fraaie entree ontstaat en bovendien veel licht op het overloop. Vanuit deze entree is de werkkamer in het voorhuis bereikbaar. Op de verdieping komen vier slaapkamers met een badkamer.

Plaats: Tynaarlo / Status: opgeleverd september 2019 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Woningvergroting en overdekt terras aan de Eikenlaan in Peize

De bewoners van de 2-onder-één-kap woning aan de Eikenlaan in Peize willen hun woning graag vergroten met een zithoek en overdekt terras. In de uitbreiding willen zij graag zo veel mogelijk glas zodat ze optimaal van de tuin kunnen genieten. Om die reden willen zij ook een overdekt terras aan de woning laten bouwen.

Omdat de uitbreiding vergunningvrij mag worden gebouwd, is er een bouwtekening gemaakt waarmee de bewoners offertes kunnen aanvragen.

Plaats: Peize / Status: bouw gereed juni 2015 / Dienst: ontwerp en bouwtekening

Bedrijven

Uitbreiding Meinsma fietsen te Wijnjewoude (Friesland)

In de showroom van de winkel kunnen slechts weinig fietsen staan waardoor potentiële klanten de showroom soms snel weer verlaten. Ook moeten klanten eerst naar buiten om van de winkel in de schuur (deels showroom) of de loods met tweede hands fietsen te kunnen  komen. Deze situatie willen de eigenaren graag verbeteren. Tot slot willen de eigenaren de etalage zo groot mogelijk maken zodat de grootte van de fietsenwinkel van buitenaf duidelijk wordt.

De laatste uitbreiding heeft een lessenaarsdak. Achter dit deel bevindt zich de loods met 2e hands fietsen. Tussen de laatste uitbreiding en de boerderij zit een soort tussenlid met een plat dak en een grotendeels gesloten metselwerk gevel. Dit deel maakt ook deel uit van de winkel. Het plafond is hier vrij laag. Achterin de winkel bevindt zich de werkplaats met magazijn.

Om te voorkomen dat klanten naar buiten moeten om in een ander deel van de fietsenzaak te komen wordt de tussenruimte tussen winkel, loods en schuur volgebouwd. Om meer etalage te krijgen en een hoger plafond wordt het platte tussendeel gesloopt. De nieuwe voorgevel wordt een pui met zo veel mogelijk glas (etalage) en krijgt een minimale dakrand. Om voldoende hoogte in de winkel te krijgen en ogenschijnlijk toch onder de goot van de boerderij te blijven, wordt de echte dakrand 70 cm terug gelegd. De ingang van de winkel wordt naar het midden van de voorgevel verplaatst en krijgt een luifel om de entree te accentueren. Voor voldoende daglichttoetreding, meer hoogtewerking en uit energiebesparingsoogpunt worden er enkele royale glazen daklichten in het nieuwe platte dak aangebracht.

Plaats: Wijnjewoude (gemeente Opsterland) / Status: geopend 20 maart 2012 / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Nieuwbouw

Nieuwe woonboerderij met kapschuur in Donderen (Drenthe)

De eigenaar van de huidige boerderij met bijgebouwen wil de bestaande opstallen slopen en een nieuwe woonboerderij met kapschuur bouwen. Alleen de mestsilo blijft bestaan. De kapschuur komt tussen de mestsilo en de nieuwe woonboerderij te staan zodat er vanuit de woninng geen zicht op de mestsilo is.

De opdrachtgevers willen gaarg een woonboerderij met voorhuis en achterhuis. Op de begane grond willen ze een royale woonkeuken met ensuite een woonkamer, een slaapkamer met badkamer, bijkeuken ruime hal en uiteraard een toilet. Op de verdieping moeten in ieder geval 2 slaapkamers en een badkamer komen.

Het ontwerp voorziet in de wensen van de opdrachtgevers en krijgt bovendien een veranda, een extra slaapkamer op de verdieping en een zolder die met een vaste trap is te bereiken. Om aan de vereiste max. oppervlakte uit het bestemmingsplan te voldoen, is er aan de achterzijde een hap uit de boerderij gehaald. De gevel wordt hier met hout bekleed. OOk de topgevel van het achterhuis wordt met hout bekleed. De veranda krijgt eiken kolommen. Voor het overige krijgt de woning rode bakstenen en zwarte gebakken pannen met zinken goten. De woonkeuken en woonkamer krijgen veel licht via grote kozijnen. In een deel van het dak van de veranda komen lamellen om de zon te weren en toch licht door te laten. In de winter, bij laagstaande zon komt de zon wel binnen, in de zomer juist niet.

Plaats: Donderen / Status: opgeleverd juli 2019 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een woonboerderij aan de Amerweg in Grolloo

De nieuwe eigenaren van de woonboerderij willen de boerderij energiezuiniger maken, de verdieping bewoonbaar maken, de indeling op de begane grond aanpassen en veel licht en uitzicht. Tot slot willen de opdrachtgevers graag riet op het achterhuis.

Voor meer uitzicht komen er grote glaspartijen in de gevels en wordt een schuur gesloopt. Rondom de nieuwe puien komen eikenhouten kaders. De plaats waar vroeger de baanderdeuren in de voorgevel hebben gezeten wordt weer in ere hersteld door hier een grote glazen pui aan te brengen. Verder wordt de pui bij de ingang vervangen en meer passend bij de boerderij. In de achtergevel worden de vroegere kozijnen zo veel als mogelijk gebruikt. De kozijnen die niet gebruikt worden, worden dusdanig dichtgemetseld, dat de vroegere kozijnopeningen herkenbaar blijven.

Voor meer licht in de woning en een ruimtelijk effect komen er 3 vides in de woning: één boven de tafel in de woonkeuken, één in de entree en één in nagenoeg de hele woonkamer. Op de verdieping komen 4 slaapkamers en een badkamer, op de begane grond komt de ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast. Ook komt er nog een studeerkamer op de begane grond. Via royale dakramen in de vide van de woonkamer komt er veel licht de woonkamer in.

De huidige betonnen sneldekpannen worden vervangen door keramische pannen. De gevels en het dak van de woning worden goed geïsoleerd. De vloer krijgt vloerverwarming en er komt een palletkachel in de woonkamer die mede zorgt voor verwarming. Op het dak komen zonnecollectoren die zorgen voor warm drinkwater maar ook mede voor verwarming van de woning.

De verbouw duurt meerdere jaren omdat de opdrachtgever een groot deel van de verbouw zelf doet.

Plaats: Grolloo / Status: start verbouw mei 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Bedrijven

Nieuw chique kantoorpand en uitbreiding bedrijfsgebouwen LCI te Tolbert

Dit project is getekend in dienst van ARTès architecten te Groningen.
Het expressieve rode kantoorgebouw is aan de buitenzijde gestuukt met rood stucwerk en ligt in de oksel van de bedrijfsgebouwen. In de voorgevel is een aluminium vliesgevel aangebracht met veel licht en uitzicht. Het kantoor bestaat uit 2 verdiepingen met centraal een vide met centrale trap. De bedrijfsgebouwen zijn van een nieuwe strakke gevelbekleding voorzien en aan de achterzijde uitgebreid. Achter het kantoorgebouw is de laad- en losplaats van een overkapping voorzien.

Plaats: Tolbert / Status: Gerealiseerd / Dienst: definitief ontwerp t/m werktekeningen

Nieuwbouw

Ontwerp nieuwe woning in Wildervank

Aannemersbedrijf Ketler uit Veendam heeft WHBi gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuwe strakke woning met plat dak in Wildervank. De baksteen wordt een donkere antracietkleurige steen met antraciete aluminium kozijnen. Ter plaatse van de voordeur is een aluminium omkadering in zinkkleur bedacht. In de achtergevel komt een grote schuifpui met daar boven een verzinkt stalen zonwering van persroosters. De bijkeuken en garage worden met verticale zinken gevelpanelen bekleed. Enkele kozijnen worden achter het metselwerk weggemetseld. Tussen deze kozijnen komt het metselwerk 20 mm terugliggend. De Voor dit ontwerp is inmiddels goedkeuring van de gemeente gekregen.

Plaats: Wildervank / Status: opgeleverd november 2018 / Dienst: ontwerp en uitwerking omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding van woning met 2 slaapkamers aan de Hoofdstraat in Een (Drenthe)

Een aannemer heeft een tekening voor het vergroten van een kap op het bijgebouw voor het maken van 2 extra slaapkamers getekend en een vergunning bij de gemeente aangevraagd. De gemeente had de vergunning echter om diverse redenen geweigerd. De woningeigenaren hebben mij vervolgens benaderd om een nieuwe tekening te maken. Na overleg met de gemeente is het bouwplan aangepast en een zogenaamd vooroverlegplan bij de gemeente ingediend. Na goedkeuring van dit ontwerp is het plan constructief en technisch verder uitgewerkt en is vervolgens de omgevingsvergunning aangevraagd.

Om 2 extra slaapkamers met een extra toiletruimte te kunnen realiseren moest de kap van het bijgebouw worden vergroot. Hiervoor wordt een nieuwe verdiepingsvloer over het bestaande plattedak en de bestaande verdiepingsvloer aangebracht. De nieuwe kapconstructie bestaat uit een gordingenkap tussen dragende spantwanden en 2 spanten. Om de belasting op de bestaande fundering zo veel mogelijk te spreiden, zijn eronder de spanten onderslagbalken over de bestaande muren aangebracht. Om van de bestaande woning naar de nieuwe slaapkamers te komen komt er een doorgang tussen de de woning en de nieuwe verdieping. Om brandoverslag vanuit de aangebouwde bedrijfsruimte te voorkomen is er o.a. een brandwerende dakplaat toegepast.

Plaats: Een / Status: gereed oktober 2015 / Dienst: aanvraag omgevingsvergunning

Bedrijven

Nieuwbouw van een dagopvangcentrum voor gehandicapten te Drachten

Dit project is in dienst van KAW architecten & adviseurs uitgetekend.
In opdracht van Talant heeft KAW architecten een nieuw dagopvangcentrum voor meervoudig gehandicapten, bestaande uit 2 gebouwen, ontworpen.
Bij de inpassing van de gebouwen op de locatie is rekening gehouden met de bezonning, het gebruik van de buitenterrassen en het creëren van een entreeplein. Het ontwerpuitgangspunt is een paviljoenachtige uitstraling met een warme vrolijke kleurstelling, die zal opvallen tussen de toekomstige omliggende woningen. Een belangrijk uiterlijk kenmerk van beide gebouwen is het licht hellende dak. Deze daken met overstekken geven de gebouwen een ingetogen karakter, waarmee ze zich bescheiden voegen in de groene omgeving.
De gevels zijn opgebouwd in houtskeletbouw en afgewerkt met trespa panelen. Deze panelen zijn in 3 breedtematen toegepast, afgestemd op een hele plaat zodat zo weinig mogelijk zaagverlies ontstaat. Ook de gevelopeningen zijn in deze 3 breedtematen ontworpen. Het glas is hierbij in het stijl- en regelwerk van het houtskeletbouw opgenomen en aan de buitenzijde van een aluminium afdekprofiel voorzien.

Plaats: Drachten / Status: gerealiseerd / Dienst: definitief ontwerp t/m werktekeningen

Nieuwbouw

Nieuw atelier met berging en overdekt terras in Een (Drenthe)

De eigenaar van een woonboerderij in Een wil graag een berging met atelier/hobbyruimte en overdekt terras naast zijn woning bouwen. Ook wil hij graag een openhaard bij het terras en in het atelier realiseren. Het uitgangspunt is een houten gebouw met zwart gepotdekselde houten delen en gebinten, net als bij een schaapskooi. Het vroegere bakstenen dierenverblijf dat naast de boerderij stond is reeds gesloopt. De baksteen wordt hergebruikt voor de nieuwbouw.

Voor het ontwerp is aansluiting gezocht bij de woonboerderij. De goothoogte van de boerderij is vrij laag en is voor de nieuwbouw ook aangehouden. Dit past ook bij het beeld van een schaapskooi. De hoofdvorm is verder gelijk aan de boerderij gehouden. Het hout wordt door een metselwerk plint vrij van de grond gehouden. Robuusteiken uit Veenhuizen heeft de eikenhouten constructie  en het dak gemaakt. Het overige wordt in eigen beheer gebouwd.

Doordat het gebouw lager wordt dan 5 m is er geen bouwvergunning nodig. Omdat het gebouw echter niet helemal binnen het bouwvlak van het bestemmingsplan valt, is er bij de gemeente Noordenveld wel vijstelling van het bestemmingsplan aangevraagd.

Plaats: Een / Status: start bouw juli 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding en verbouw keuterboerderij in Nieuw-Roden

De opdrachtgevers hebben een vervallen keuterboerderij (voor de friezen onder ons wâldhûske) in Nieuw-Roden gekocht en willen de keuterij vergroten en verbouwen tot een woonboerderij. De keuterij is door de gemeente als karakteristiek pand bestempeld. De keuterij moet daarom na uitbreiding en verbouw als zodanog herkenbaar blijven. De gevels van de uitbreiding van het achterhuis worden daarom van houtskeletbouw en bekleed met donkere verticale houten latten. De kozijnen krijgen om dezelfde reden een afwijkende, moderne vormgeving. Het huidige voorhuis is erg kort. De uitbreiding van het achterhuis komt komt daarom verder terug te liggen dan het oorspronkelijke achterhuis zodat de verhouding beter is en de oorspronkelijke keuterij beter herkenbaar blijft. De woonkamer en keuken komen aan de achterzijde van het achterhuis met uitzicht over de landerijen. Hier komen daarom grote ramen en een vide met een eiken gebint.

De bouw duurt meerdere jaren omdat de opdrachtgever de bouw voor het grootste deel zelf doet.

 

Plaats: Nieuw-Roden (Drenthe) / Status: vergunning maart 2015, bouw gestart / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe woonboerderij in Tynaarlo

De opdrachtgevers hebben een keuterij op een mooie landelijke locatie in Tynaarlo gekocht en willen het boerderijtje verbouwen en uitbreiden. In eerste instantie zou het voorhuis gehandhaafd worden en een groter achterhuis worden gebouwd. Bij nadere inspectie van het voorhuis bleef hier zo weinig van staan dat besloten is ook het voorhuis te vernieuwen. Alleen het bakhuisje blijft nu nog staan. Omdat de opdrachtgevers verliefd waren geworden op de uitstraling van het keuterijtje is het nieuwe voorhuis in dezelfde stijl ontworpen. Het achterhuis is in contrast hiermee in houtskeletbouw met zwarte houten delen en moderne raampartijen met veel licht en uitzicht ontworpen.

In het voorhuis komt een slaapkamer met badkamer, inloopkast en openslaande deuren. In het achterhuis komen 2 logeerkamers een 2e badkamer, bijkeuken, hal en toilet aan de oostkant. Aan de westkant komt de woonkamer met keuken, bibliotheek en een entresol. In de gevels zitten grote kozijnen en openslaande deuren zodat optimaal van het mooie uitzicht en de tuin kan worden genoten. In de woonkamer zit een grote vide met dakramen in het dak voor extra daglicht.

Plaats: Tynaarlo / Status: oplevering februari 2019 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw en uitbreiding van een woonboerderij in Giethoorn

De opdrachtgevers hebben eenoude vervallen woonboerderij in Giethoorn gekocht. Het achterhuis was dermate slecht dat deze is gesloopt. Het voorhuis kon worden behouden en heeft al een nieuw rieten dak gekregen. De nieuwe eigenaren willen graag een ontwerp voor een nieuw achterhuis met een aangebouwde hooimijt. De hooimijt willen ze gebruiken als extra woonruimte en eventueel als kantoorruimte. De hooimijt staat aan het water en krijgt daarom veel glas en openslaande deuren naar een vlonderterras. De entree willen de opdrachtgevers graag in de glazen tussengang tussen achterhuis en de hooimijt.

In het achterhuis komt de bijkeuken, het toilet, de garderobe en centraal de keuken met een vide. De overige ruimte op de begane grond zal als woonruimte worden gebruikt. De vide zorgt voor een ruimtelijk gevoel en voor extra licht. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de reeds gekochte dakramen, kozijnen en keuken.

Om meer ruimte op de verdieping te krijgen, is het achterhuis verhoogt door een zogenaamde kamelenrug. Hierdoor is er ruimte voor een ruime vide, 3 slaapkamers en een badkamer.

Het achterhuis wordt wordt in houtskeletbouw opgetrokken met antraciet zwarte potdekseldelen op de gevel. Het dak en de verdieping zullen door traditioneel gemaakte eiken houten gebinten worden gedragen.

Plaats: Giethoorn / Status: bouw gereed oktober 2016 / Dienst: ontwerp, technische uitwerking en vergunning

Bedrijven

Verbouw keuken en restaurant familiepark Nienoord te Leek

Het restaurant en de keuken van het familiepark Nienoord worden verbouwd. Het restaurant wordt vanaf de entree van het park toegankelijk gemaakt zodat het makkelijker en uitnodigender wordt om even gezellig in het restaurant te gaan zitten. Het restarant is ook in nieuwe frisse kleuren van het logo geschilderd, wat het nog aantrekkelijker maakt. De Stichting Recreatie Nienoord hoopt daardoor de omzet te verhogen. Om deze wijziging te realiseren moet de draagconstructie worden aangepast waardoor er een omgevingsvergunning nodig is. De hiervoor benodigde tekeningen zijn door WHBi gemaakt.

Bij de opening werd Nieno, de nieuwe mascotte van het park, gepresenteerd. Wil je het park met het vernieuwde restaurant bezoeken en kennismaken met Nieno, kijk dan voor openingstijden op: http://www.familieparknienoord.nl/familiepark/kinderboerderij/

Plaats: Leek / Status: opening 31 maart 2012 / Dienst: tekening omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Garage, berging, carport en overdekt terras in Olst

Olst ligt in de fraaie zuidwesthoek van Overijssel. Peter Kroes van Robuusteiken uit Veenhuizen is gevraagd hier een garage, berging, carport en overdekt terras met veranda, met een oppervlak van totaal 142 m2 te bouwen. Het traditioneel en duurzaam gebouwde bouwwerk met onbehandelde gepotdekselde eikenhouten delen en eikenhouten gebinten past uitstekend in de mooie omgeving. Om het hout vrij van de grond te houden is er een metselwerk plint op een betonnen vloer met vorstrand gemetseld.

Plaats: Olst / Status: omgevingsvergunning juli 2012, bouw juli 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

2 maal zo groot wonen aan de Roderweg te Peize

De bestaande aanbouw waarin zich een keuken, doucheruimte en garage bevond, was bouwkundig erg slecht. Besloten is deze aanbouw te slopen en een nieuwe uitbreiding van het hoofdgebouw (Amsterdamse school) met aanbouw te realiseren. De aanbouw is zo veel mogelijk los van het hoofdgebouw gehouden door de kappen los van elkaar te houden en de entree tussen de aanbouw en het hoofdgebouw te situeren. Bovendien is de hele aanbouw in de donkere plintsteen van het hoofdgebouw uitgevoerd. Naast de aanbouw wordt nog een carport gerealiseerd. Omdat de opdrachtgever de bouw zelf uitvoert, is het tekenwerk voor de bouwaanvraag extra ver uitgewerkt.

Plaats: Peize / Status: in uitvoering / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Bedrijven

Verbouw ligboxstal en aanbouw machineberging in Zevenhuizen

De staalconstructie van de bestaande ligboxstal is deels doorgeroest en moet hoognodig worden vernieuwd. De nieuwe stal wordt hoger, krijgt meer daglicht en meer verse lucht door toepassing van windbreekdoek in de gevels.

De ligboxstal wordt met 3 stramienen verlengd zodat hier de machines kunnen worden gestald.

Plaats: Zevenhuizen / Status: omgevingsvergunning verleend / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning, milieuvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe woning in De Groeve bij Zuidlaren (Drenthe)

De opdrachtgevers hebben een ruim perceel in De Groeve (gemeente Tynaarlo) gekocht en willen daar graag een nieuwe woning op bouwen. Zij willen graag een ruime houten woning met overdekt terras en een schildersatelier met eigen ingang en toilet. Verder komt er een ruime woonkamer met open keuken en eethoek en een bijkeuken op de begane grond. In de woonkamer komt een vide met dakramen voor extra daglicht. In het atelier komen ook dakramen die zorgen voor extra daglicht. Op de verdieping willen zij graag 3 slaapkamers en een badkamer. Omdat de opdrachtgevers een betonnen verdiepingsvloer willen, komt er binnen een staalconstructie waarop de vloer komt te liggen. De overdekte terrassen krijgen echter een eiken constructie.

Omdat de opdrachtgevers bij nader inzien de locatie niet optimaal vonden, is de woning niet verder uitgewerkt.

Plaats: De Groeve / Status: ontwerp september 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouwing en vergroting van een woonboerderij in Nietap

De hoogte boven de trap naar de verdieping is dusdanig dat je het gevoel hebt je hoofd te zullen stoten. Verder is de stahoogte in de huidige inpandige schuur bij de zijgevel te laag en willen de eigenaren de verhoudingen van de voorgevel graag verbeteren. Vorenstaande wensen hebben er toe geleid de kap van het voor- en achterhuis te verhogen en de kap van het achterhuis bovendien te verbreden. Hierdoor ontstaat een voorhuis met een hoger achterhuis. Op het achterhuis komt nu rieten dakbedekking waardoor er een traditioneel ogend boerderijtje ontstaat. De hogere voorgevel wordt met eikenhout bekleed. De huidige aangebouwde houtopslag komt nu onder de verbrede kap van het achterhuis en vormt een geheel met de woning.

Door de kapverhoging en verbreding ontstaat onder de kap ruimte voor 2 extra slaapkamers en een bergzolder die met een vaste trap bereikbaar is. De bestaande slaapkamer in het voorhuis wordt een riante badkamer met een sauna. Op het voorhuis en het achterhuis komt een dakkapel.

Plaats: Nietap / Status: opgeleverd december 2014 / Dienst: ontwerp, vergunning en bouwbegeleiding

Bedrijven

Wijkcentrum De Pleiaden en 56 appartementen in Hoogezand

Dit project heb ik in dienst van KAW architecten- en adviseurs getekend. Op dit moment is het project in uitvoering en doe ik in opdracht van KAW het controlewerk van de uitvoeringstekeningen en verwerk ik eventuele wijzigingen. Ook heb ik recent de verkooptekeningen gemaakt.

Aan De Pleiaden in Woldwijck wordt vanaf de zomer  2010 druk gebouwd. Er komt een nieuw wijk- en gezondheidscentrum, er komen enkele winkels, de C1000-supermarkt wordt uitgebreid én er worden nieuwe appartementen gebouwd. Het plan heeft een doorlooptijd van 2 jaar.

Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd. Eerst wordt de C1000 uitgebreid en de parkeergelegenheid verplaatst naar de ‘achterkant’. Daarna wordt er een nieuw wijkcentrum gebouwd met daarboven 19 appartementen. In het complex komen ook nog vier winkelruimtes. Het complex komt gedeeltelijk op het terrein waar het bestaande wijkcentrum ligt. Die zal worden gesloopt. Eerst voor de helft, zodat het oude wijkcentrum tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon dienst kan doen. Na oplevering van het nieuwe wijkcentrum rond de zomer van 2010, wordt het andere deel gesloopt.
Tenslotte wordt er een 10 bouwlagen tellende ‘woontoren’ gebouwd met 35 appartementen en 2 penthouses. Op de eerste twee bouwlagen komt een gezondheidscentrum met huisartsen, apotheek, fysiotherapeut en psycholoog. Naar verwachting zal de woontoren er rond de zomer van 2011 staan. Woldwijck heeft dan een compleet nieuw aantrekkelijk centrum!

Plaats: Hoogezand / Status: in uitvoering / Dienst: definitief ontwerp, bouwaanvraag-, bestek-, werk- en verkooptekeningen

Nieuwbouw

Nieuwbouw Norger woonboerderij met bijgebouw aan de Hoofdweg in Peest (Drenthe)

De opdrachtgevers hebben een perceel met woonboerderijtje en bijgebouwen aan de Hoofdweg in Peest gekocht. De woonboerderij is erg gedateerd, ongeïsoleerd, vrij klein en heeft weinig stahoogte op de verdieping door de beperkte nokhoogte. De staat van de bijgebouwen is erg slecht en bestaan voor een groot deel uit asbesthoudende beplating en dakbedekking. De opdrachtgever heeft daarom besloten alles te slopen en een nieuwe woonboerderij met bijgebouw te bouwen. Omdat er een nieuw bestemmingsplan Buitengebied komt, is dit bestemmingsplan aangepast zodat de woning verder van de weg en verder van het buurperceel kan worden gebouwd. Voor het ontwerp heeft de "Norger woonboerderij" model gestaan met een enkelvoudige kapvorm en een lage gootlijn. Vanwege de huidige bouwvoorschriften is de goothoogte ca 2,6 m geworden. Door de toegestane nokhoogte van 9m, krijgt de boerderij toch weer de juiste verhoudingen.

Via de ruime entreehal met vide kom je de woonkamer met schouw en eikenhouten gebinten binnen. De woonkamer heeft een vide met daklichten en veel glas in de gevel zodat een ruime en lichte zitkamer ontstaat met een prachtig uitzicht op de landerijen. Vanuit deze woonkamer kun je via ensuite schuifdeuren in de royale woonkeuken komen met een schuifpui naar het terras. Op de begane grond is verder een ruime slaapkamer met badkaner, bereikbaar vanuit de entreehal. Tot slot is er op de begane grond nog een bijkeuken. Op de verdieping bevinden zich nog 3 slaapkamers een badkamer en bergruimten. De zolder is via een vlizotrap bereikbaar.

In de woonkamer en wwonkeuken komen de eikenhouten balken van de verdiepingsvler in het zicht. Samen met de eiken gebinten ontstaat zo de gewenste boerderijsfeer. De woonboerderij wordt goed geïsoleerd en krijgt o.a. Isovlas dakplaten met een Rc-waarde van 7,2 en waar mogelijk driedubbele beglazing. Samen met vloerverwarming, een douche-wtw, een energiezuinige HR- ketel en ventilatiesysteem ontstaat een duurzame en energiezuinige woning.

Plaats: Peest / Status: opgeleverd februari 2014 / Dienst: ontwerp, vergunning, bestektekening, bouwbegeleiding

Verbouw en uitbreiding

Bijzondere aanbouw bij woonboerderij te Donkerbroek

Een woonboerderij in Donkerbroek heeft een bijgebouw die dienst heeft gedaan als groepsruimte voor een kampeerboerderij en als berging. De opdrachtgevers willen dit aangebouwde bijgebouw bij de boerderij trekken en hier een ruime gastenkamer met badkamer, een woonkamer, bijkeuken en atelierruimte in realiseren. Omdat het bestaande bijgebouw in bouwkundig slechte staat verkeerd, is besloten het bestaande bijgebouw te slopen en een nieuwe aanbouw te realiseren. Wel willen de opdrachtgevers de hoofdvorm gelijk houden aan het te slopen bouwwerk en de stenen achtergevel met kozijnindeling behouden.

Het nieuwe ontwerp is vormgegeven als een schuur, waarbij de lange zijgevel met donkere houten rabbatdelen is bekleed. Deze gevel heeft verder een ritme van kozijnopeningen en ter paatse van de woonkamer een grote raampartij die in het dak doorloopt. Het dak wordt weer met pannen bedekt. Ter plaatse van de zuidgevel is het atelier gepland, met een glazen kopgevel en overdekt terras. In de ruimten blijft de nok in het zicht. Het gebouw bestaat uit een serie houten spanten, die binnen een landelijke en ruimtelijke sfeer geven.

Plaats: Donkerbroek / Status: voorlopig ontwerp / Dienst: ontwerptekening

Nieuwbouw

Ontwerp rietgedekte vrijstaande villa Kerckebosch Zeist

Een echtpaar met 2 kinderen heeft een kavel in Zeist gekocht en WHBi gevraagd een ontwerp voor een rietgedekte villa te maken. Het betreft een kavel in een bosachtige zetting in een wijk met luxe vrijstaande villa's. Aan de hand van referentiebeelden, wensen voor de plattegrond en maximale m3 inhoud heb ik ontwerptekeningen gemaakt. Het is een traditioneel ogende jaren 30 villa. De metselwerk gevels worden lichtgrijs gekeimd met een antraciet plint. De verdieping krijgt een antraciete rabbatdelen. De houten kozijnen worden wit met antraciete ramen en deuren. Samen met het rieten dak en antraciete rietvosten oogt de traditionele villa door het kleurgebruik toch eigentijds.

Op de vebane grond komen ensuite deuren die de woonkeuken van de woonkamer scheidt. In de woonkeuken bevindt zich een erker voor veel licht en extra ruimte. Op de begane grond is verder een speelkamer, een royale hal en een open bijkeuken. Op de verdieping komen 4 slaapkamers een royale badkamer en apart toilet. De royale zolder is met een vaste trap bereikbaar. Hier is ruimte voor extra logeerkamers en eventueel een extra badkamer.

Het ontwerp is inmiddels door het kwaliteitsteam van de gemeente goedgekeurd. Na diverse onderhandelingrondes met een aannemer is besloten de woning niet te bouwen.

Plaats: Zeist / Status: ontwerp december 2016 / Dienst: ontwerp

Verbouw en uitbreiding

Dakkapel voor woning aan de Lijsterbesstraat in Roden

De eigenaren van de 2 onder 1 kap woning aan de Lijsterbesstraat in Roden willen de zolderruimte graag als speelkamer voor de kinderen gaan gebruiken. Voor daglicht en meer staruimte hebben ze WHBi daarom gevraagd hiervoor ontwerptekeningen te maken en deze tekeningen uit te werken zodat de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden en aannemers hiervoor een offerte kunnen maken. Om op de zolder te kunnen komen komt er een vaste trap naar de zolder op de plaats van huidige vaste kasten. De rabbatdelen aan de buitenkant worden donkerblauw zodat de dakkapel niet te veel in het oog springt.

Plaats: Roden / Status: omgevingsvergunning verleend oktober 2014 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Traditionele Zeeuwse woning in Meliskerke

De bestaande woning van de opdrachtgevers is in januari uitgebrand. Zij hadden al verbouw- en uitbreidingsplannen voor deze woning. Nu de woning is uitgebrand willen ze graag een volledig nieuwe woning laten bouwen. Zij wilden graag een traditionele Zeeuwse woning laten bouwen en hadden al duidelijke ideeën voor de plattegrond en gevels. Ook wilden ze graag eiken gebinten en spanten van Robuusteiken uit Veenhuizen in hun woning. De ideeën zijn begin april in enkele dagen door WHBi als ontwerp op papier gezet en nog dezelfde week door de gemeente goedgekeurd. Aansluitend is de tekening verder uitgewerkt voor de omgevingsvergunning. Het is de bedoeling dat de woning dit jaar al klaar is en kan worden bewoond.

De woning wordt in houtskeletbouw gebouwd met een draagconstructie van eiken gebinten en spanten. Het hoofdgebouw wordt aan de buitenkant van metselwerk voorzien met  licht grijze blokstuc en een donkere plint. De vergunningvrije aanbouw krijgt een metselwerk gevel. De woning krijgt een vide voor meer licht en een ruimtelijker beleving. De woning krijgt een kantoor en een receptie voor de minicamping die bij de woning is.

Plaats: Meliskerke / Status: bouw gereed april 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Dakopbouw op bijkeuken met 2 extra slaapkamers in Nijega (Friesland)

De opdrachtgevers hebben elk een woning en willen graag samen met de kinderen in de woning aan de Nije Tikewei in Nijega (Friesland) gaan wonen. Er zijn daarom 2 extra slaapkamers noodzakelijk die zij op de bijkeuken willen bouwen. In juli 2013 heb ik hiervoor een ontwerp gemaakt en bij de gemeente Smallingerland als vooroverlegplan ingediend. In het bestemmingsplan zit een vrijstellingsmogelijkheid om het plan mogelijk te maken. In eerste instantie wilde de gemeente echter niet aan het plan meewerken omdat het plan niet binnen de beleidskaders van de gemeente paste. Na overleg met de verantwoordelijk wethouder en het overhandigen van een brief met motivatie heeft de gemeente besloten het beleid aan te passen. Inmiddels is het beleid aangepast en heeft de gemeente Smallingerland besloten mee te willen werken aan het bouwplan. Nu moet de woning in Drachten verkocht worden........

Plaats: Nijega / Status: definitief ontwerp juli 2013 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Dakopbouw op de garage aan de Koekoeksbloem in Roden

De nieuwe bewoners van de woning willen graag een extra slaapkamer op de garage en carport realiseren zodat hun kinderen elk een eigen kamer kunnen krijgen. Elders in de straat zijn ook al dergelijke opbouwen gerealiseerd. Voor de nieuwe dakopbouw zijn deze dakopbouwen als uitgangspunt genomen. De zijgevel is echter iets anders vormgegeven: de verticale band donker metselwerk uit de woning komt als een donkere strook (antraciet) met kozijn terug in de opbouw. Op de achtegevel van de dakopbouw komt een dakkapel (vergunningvrij). Deze dakkapel wordt ook met antraciet plaatmateriaal bekleed.

De nieuwe slaapkamer is bereikbaar door een nieuw stuk overloop. De grootste slaapkamer is daardoor wat kleiner geworden. De dakkapel op deze slaapkamer, evenals op de kleinste slaapkamer, wordt verbreed zodat het ruimteverlies beperkt is.

Plaats: Roden / Status: bouw gereed november 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe buitensauna in vakwerkbouw voor Beauty Sauna Peize

In januari is de sauna in Peize die in vakwerkstijl is gebouwd afgebrand. Mij is gevraagd weer een nieuw ontwerp  met bouwtekeningen te maken en de omgevingsvergunnning aan te vragen.

De nieuwe sauna wordt groter dan de oude en ook weer in vakwerkstijl gebouwd. De ene helft van het gebouw krijgt binnen een prachtig plafond in gekleurd glas. De andere sauna wordt straks met een efficiënte palletkachel gestookt.

Plaats: Peize / Status: gereed oktober 2013 / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Dakopbouw op garage aan de Kuifeend te Groningen

De eigenaar van een vrijstaande woning met aangebouwde garage wilde graag een opbouw op de garage realiseren.

Het verkrijgen van een omgevingsvergunning had nogal wat voeten in aarde. Dat kwam vooral doordat de gemeente diverse fouten maakte bij de beoordeling. Uiteindelijk heeft de gemeente excuses aangeboden en is het gelukkig goed gekomen.

De voor- en achtergevel hebben een hellend dakvlak gekregen, in lijn met het dak van de woning. Om ook een vriendelijke overgang naar de buren te krijgen, is hier ook een hellend dakvlak gemaakt. Via grote dakramen en een hergebruikt kozijn in de zijgevel is er een ruime en lichte kamer ontstaan.

Plaats: Groningen / Status: gereed september 2011 / Dienst: ontwerp en bouwvergunning

Nieuwbouw

Twee nieuwe geschakelde woningen op het Warmoltseiland in Eelderwolde

Een vroegere collega bij KAW architecten laat samen met een kennis een geschakelde woning bouwen. Hij heeft daarvoor al een ontwerp gemaakt. De woning komt op het Warmoltseiland in Eelderwolde (gemeente Tynaarlo) te staan. WHBi is gevraagd het plan technisch uit te werken, de omgevingsvergunning te verzorgen en de tekeningen tot besteksniveau uit te werken.

De 2 woningen zijn afgestemd op de bewoners en hebben daardoor verschillende plattegronden. De woningen hebben een moderne strakke vormgeving van metselwerk met houten gevelvullingen van Nobelwood. De houten delen lopen deels voor de kozijnen langs en doen zo dienst als privacyscherm en zonwering. Met de constructie is er rekening mee gehouden dat er in de toekomst nog een extra bouwlaag op het platte dak kan komen. Op het platte dak komen zonnecollectoren.  

Plaats: Eelderwolde / Status: bouw gereed begin 2013 / Dienst: omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Duurzame aanbouw aan huis voor werken en wonen in Roden

Op de verdieping is een extra kamer gekomen t.b.v. een schilder- en muziekatelier en een balkon om de was op een milieuvriendelijke manier te drogen. Op de begane grond is een kantoor voor twee personen gerealiseerd, waarbij een groot deel van de garage is opgeofferd. De resterende ruimte is berging geworden. Het volume van de garage is naar voren toe uitgebreid, waardoor de voordeur moest worden verplaatst en de entree ruimer is geworden. Door het gebruik van veel glas tussen het kantoor en de entree, oogt de entree en het kantoor nog groter. Qua hoofdvorm is de opbouw van de buren van Riesven 9 als uitgangspunt genomen. Door bovendien de achterzijde van een hellend dakvlak te voorzien, is zo veel mogelijk zontoetreding in de achtertuin behouden. Het hekkende dakvlak is op het zuiden gericht: in de toekomst komen hier zonnepanelen op. In de aanbouw en de hal is vloerverwarning aangelegd.

Om het milieu zo min mogelijk te belasten is zo veel mogelijk met hernieuwbare grondstoffen gewerkt. De aanbouw is daarom in houtskeletbouw uitgevoerd en de isolatie bestaat uit isovlas.

Plaats: Roden / Status: Opgeleverd november 2007 / Dienst: ontwerp, bouwaanvraag en werktekening

Nieuwbouw

Ontwerp authentieke woonboerderij in Teteringen (bij Breda)

De opdrachtgevers hebben een perceel met een gedateerde bestaande woning met oude Vlaamse schuur en een garage/berging gekocht. Zij willen deze gebouwen slopen en vervolgens een nieuwe royale woonboerderij in Brabantse stijl met traditionele eikenhouten gebinten bouwen.

De woonboerderij wordt een duurzaam gebouwd door het gebruik van veel hout, en een dak gedekt met riet en keramische pannen. Alleen de begane grond van het hoofdgebouw wordt in baksteen opgemetseld en krijgt een betonnen verdiepingsvloer. Voor verwarming wordt een palletkachelinstallatie aangebracht en gebruik gemaakt van een warmtepomp met aardwarmte.

De ontwerptekeningen van WHBi zijn door een bureau in de omgeving van Breda verder uitgewerkt.

Plaats: Teteringen (gemeente Breda) / Status: bouw gereed juli 2014 / Dienst: voorlopig en definitief ontwerp

Verbouw en uitbreiding

Levensloop bestendige woninguitbreiding aan de Markeweg in Steenbergen

De opdrachtgevers willen hun woning op de begane grond graag uitbreiden met een badkamer en slaapkamer. Zij hebben daarvoor al enkele schetsen gemaakt. Deze schetsen hebben als basis gediend voor het ontwerp en de verder uitwerking tot een omgevingsvergunning.

Plaats: Steenbergen / Status: bouw gereed mei 2014 / Dienst: omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe garage met hobbyruimte aan de Kanaaldijk in De Punt (Drenthe)

De opdrachtgevers willen graag een royale garage met hobbyruimte bij hun woonboerderij laten bouwen en hebben daar tekeningen voor nodig. De garage met hobbyruimte wordt 100 m2 groot. Binnen het bestemmingsplan is het mogelijk een vrijstelling voor dit oppervlak te verlenen. Voor de aanvraag van deze vrijstelling heeft WHBi een tekening gemaakt en de vrijstelling aangevraagd. Vervolgens zijn uitgewerkte bouwtekeningen van het bouwplan gemaakt waarmee offertes bij aannemers aangevraagd kunnen worden.

Plaats: De Punt / Status: bouw gereed juni 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Levensloopbestendig maken van woning aan de Ceintuurbaan Noord in Roden

De opdrachtgevers zijn al gepensioneerd en willen graag een slaapkamer en badkamer op de begane grond realiseren zodat zij hier zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. De aanbouw komt tussen de woning en de naastgelegen garageboxen. De slaapkamer komt aan de tuinzijde met een deur naar de woonkamer. In de achtergevel komt een kiepschuifpui zodat er ruim zicht op de tuin is. De badkamer komt aan de voorzijde. Het nieuwe metselwerk van de voorgevel wordt donkerbruin en in tegelverband uitgevoerd.

Plaats: Roden / Status: opgeleverd februari 2014 / Dienst: ontwerp, technische uitwerking en vergunning

Nieuwbouw

Nieuwe houtskeletbouw-woning in Drunen

De opdrachtgevers wonen in een kleine en bouwkundig matige en slecht geïsoleerde houten woning in Drunen. Zij willen deze woning graag vervangen door een nieuwe knusse woning met eiken gebinten. Hierbij moet de balklaag in het zicht komen en ook veel hout op de wanden en het dak. Robuusteiken gaat deze woning bouwen waarbij de opdrachtgevers ook veel zelf gaan doen.

De nieuwe woning wordt in houtskeletbouw gebouwd en krijgt eiken gebinten. De gevelbekleding worden antraciete houten delen van Waxedwood. De dakpannen worden keramische rode pannen die mooi afsteken bij de antraciete houten delen. De kozijnen en boeidelen worden wit. Verder wordt de nieuwe woning goed geïsoleerd en worden er zonnepanelen op het dak aangebracht.

Op de begane grond komt de entree met trap, het toilet, een woonkeuken, woonkamer, badkamer en mogelijkheid om een slaapkamer te maken. De woonkeuken krijgt een vide en openslaande deuren naar het terras. De woonkamer wordt een knusse ruimte met een houtkachel en de balklaag in het zicht. Om aansluitkosten te voorkomen blijft de meterkast op dezelfde plaats zitten als in de oude woning.

Plaats: Drunen / Status: bouw gestart juli 2017 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe woning in Quillan, Frankrijk

Een echtpaar uit België heeft in Zuid-Frankrijk een perceel gekocht voor het realiseren van hun dromen. Zij willen daar van hun pensioen gaan genieten. Een leuk project met enthousiaste opdrachtgevers.

De foto's op de site van Robuusteiken, met zijn eikenhouten gebinten, sprak de Belgen erg aan. Zij hebben Peter Kroes van Robuusteiken daarom gevraagd tekeningen en een offerte te maken.  Het tekenwerk voor de woningen heb ik vervolgens in opdracht van en in overleg met Peter en zijn Belgische opdrachtgevers gemaakt. Deze tekeningen zijn vervolgens weer door een Franse architect gebruikt voor het krijgen van een bouwvergunning.

Peter is de uitdaging aangegaan om de woning te bouwen. De fundering is door een Franse aannemer gemaakt. De eikenhouten bovenbouw heeft Peter prefab gemaakt en ter plaatse in elkaar gezet.

 

Plaats: Quillan in Frankrijk / Status: gereed april 2012 / Dienst: tekeningen voor bouwvergunning

Verbouw en uitbreiding

Metamorfose aan de Kuifeend te Groningen: van catalogus (Groothuis) naar uniek

De bestaande woning is qua uitstraling sober en viel uit de toon in de straat. De eigenaars wilden daarom de woning meer uitstraling geven door aan de voorzijde een balkon toe te voegen. Bovendien wilden zij de kleinste slaapkamer (boven de voordeur) vergroten en de linkerzijde van een zo groot mogelijke dakkapel voorzien. Om de woning meer uitstraling te geven is het dakoverstek van de topgevels aan de voorzijde fors vergroot en een loopt deze schuin weg. Onder dit overstek hebben zowel het hoofdgebouw als het terug liggende volume een balkon gekregen. Bij het hoofdgebouw is het balkon aan de gevel gehangen. Het andere balkon is binnen het bouwvolume gerealiseerd. Door de dakkapel, een deel van het dak en het uitkragende balkon met zink te bekleden, heeft het geheel een chique uitstraling gekregen.

Plaats: Groningen / Status: gereed / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Nieuwbouw

Nieuwe woning met Bed en Breakfast in Frankrijk

Twee dames uit België hebben in Zuid-Frankrijk een perceel gekocht voor het realiseren van hun droom:  een woning met bed en breakfast realiseren.

De foto's op de site van Robuusteiken, met zijn eikenhouten gebinten, sprak de Belgen erg aan. Zij hebben Peter Kroes van Robuusteiken daarom gevraagd tekeningen en een offerte te maken. Het ontwerp en tekenwerk voor de woningen heb ik vervolgens in opdracht van en in overleg met Peter en zijn Belgische opdrachtgevers gemaakt. Deze tekeningen zijn vervolgens weer door een Franse architect gebruikt voor het krijgen van een bouwvergunning.

In de onderbouw zijn vier 2-persoons kamers met badkamer gemaakt. De bovenbouw wordt de woning voor de 2 dames en krijgt een eet- en ontspanningsruimte voor de gasten.

Peter is de uitdaging aangegaan om de woningen te bouwen. De fundering en onderbouw zijn door een Franse aannemer gemaakt. De eikenhouten bovenbouw heeft Peter prefab gemaakt, naar Frankrijk laten vervoeren en in ca. 6 weken ter plaatse in elkaar gezet.

Plaats: Quilan, Frankrijk / Status: uitvoering april/mei 2012 / Dienst: ontwerp en tekenwerk

Verbouw en uitbreiding

Nieuwe badkamer en vaste trap naar zolder aan de Ceintuurbaan in Roden

De opdrachtgevers willen graag een vaste trap naar de zolder laten maken op de plaats van de huidige, gedateerde, badkamer. Een slaapkamer moet vervolgens tot badkamer worden omgebouwd. Zij hebben WHBi gevraagd hier een ontwerp en bouwtekeningen voor te maken.

Bij het ontwerp bleek dat er een aparte toiletruimte onder de trap gerealiseerd kon worden. Daardoor is het mogelijk om, na enig puzzelwerk, een badkamer met douche, bad en wastafel in de slaapkamer te kunnen maken. De vloertegels zijn schuin, in lijn met het bad en de douchecabine gelegd, zodat een ruimtelijk geheel ontstaat. Het nieuwe toilet en de nieuwe badkamer zijn voorzien van mechanische ventilatie. Om onnodig warmteverlies naar de zolder te voorkomen, is de trap naar de zolder van een deur voorzien.

Plaats: Roden / Status: gereed juni 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Nieuwe woning met schuur aan de Dijkweg In Andijk

Opdrachtgevers in Andijk hebben een mooie kavel in Andijk gekocht. Zij willen voor deze kavel graag een nieuwe woning en ruime berging met eiken gebinten laten ontwerpen en bouwen. De woning willen ze graag in Saksische stijl laten bouwen. Op de begane grond willen ze behalve de woonkamer en keuken ook een bijkeuken en kantoor maken en op de verdieping 4 slaapkamers. In verband met hun hoveniersbedrijf willen ze een berging van ca. 240 m2 laten bouwen.

De topgevels van de woning en de zijwangen van de dakkapel worden van verticale zwarte delen gemaakt. De deuren en luiken zijn in dezelfde zwarte kleur bedacht. Bij de voordeur en de schuifpui in de keuken loopt het dak een stuk door zodat hier een royaal dakoverstek annex veranda ontstaat. De dakranden worden in wit hout uitgevoerd. Deze vormen een mooie beeindiging van het dak. Op het dak komen rode pannen die mooi combineren met het zwarte hout. De kozijnen worden ook wit zodat deze ook mooi afsteken bij het zwarte hout. De kozijnen krijgen natuurstenen raamdorpels.

De schuur wordt van hetzelfde zwarte hout gemaakt op een metselwerk plint. Ook krijgt de schuur rode dakpannen en witte kozijnen zodat de schuur een mooi geheel met de woning vormt.

Plaats: Andijk / Status: bouw gereed september 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Verbouw en uitbreiding van woonboerderij aan de Zuidlaarderweg in Tynaarlo

Het bestaande woonboerderijtje is compleet gedateerd en onpraktisch. Het dak lekt op diverse plaatsen en is nauwelijks geïsoleerd. De gevels en de begane grond vloer zijn ongeïsoleerd, de meeste kozijnen zijn verrot. De verhoudingen van het boerderijtje zijn, mede door eerdere verbouwingen, erg vreemd. Bovendien is de nokhoogte erg laag waardoor de verdieping alleen als berging bruikbaar is.

De nieuwe eigenaren willen de boerderij  van een nieuw dak voorzien en aan de zijkant uitbreiden. Na overleg is besloten de nok te verhogen zodat een bruikbare verdieping ontstaat. Van het achterste deel is de nok nog verder verhoogd zodat hier een hoger schuur gedeelte ontstaat en de woning en de uitbreiding onder dezelfde kap gerealiseerd kan worden. In het schuurgedeelte komen nieuwe robuuste (inlands) eiken gebinten. Het dak wordt van geisoleerde dakplaten van Isovlas gemaakt. De wanden worden van houtskeletbouwelementen gemaakt bekleed met onbehandelde verticale eiken delen. In de voorgevel van de schuur komen eikenhouten deeldeuren met verdiept liggend de voordeur. Omdat de nok van het voorhuis ook wordt verhoogd moet de gevel hier worden opgemetseld. De verhoudingen van de voorgevel worden daardoor weer goed. De nieuwe begane grondvloer wordt een betonvloer op een isolatiepakket voorzien van vloerverwarming. Er komen nieuwe antraciete keramische dakpannen op het dak.

In het schuurdeel komt de woonkamer en woonkeuken, met veel (tripple) glas en royale schuifpuien voor maximaal contact met en uitzicht op de tuin. In dit deel komt een vide met het dak en de eiken gebinten in het zicht. Via diverse dakramen komt er nog meer daglicht binnen.

Robuusteiken uit Veenhuizen gaat de houten gevels, de hsb binnenwanden, de eiken opgeklampte deuren, de eiken gebinten en het nieuwe dak bouwen.

Plaats: Tynaarlo / Status: april 2013 bouw gestart / Dienst: ontwerptekening en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Omgevingsvergunning voor berging en overdekt terras in het beschermde dorpsgezicht van Westervelde

De opdrachtgevers willen graag een berging met een overdekt terras bij hun woning aan de Hoofdweg in Westervelde. Omdat de schuur in het beschermde dorpsgezicht van Westervelde komt, moet hiervoor een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

De opdrachtgever wil de berging zelf gaan bouwen. De berging wordt van onbehandeld gewaterd grenen uit eigen bos gebouwd en krijgt zo een natuurlijk en robuust uiterlijk. De houten bovenbouw met gebinten komt op een plint van rode baksteen te staan. Op het dak komen keramische rode oud hollandse pannen.

Plaats: Westervelde / Status: bouw gestart 2015 / Dienst: ontwerptekening en aanvraag vergunning

Verbouw en uitbreiding

Nieuwe bijkeuken, badkamer en vergroten slaapkamers in Roden

De eigenaren van de mooie jaren 30 woning aan de Leeksterweg in Roden willen de 2 kleine slaapkamers en doucheruimte op de verdieping graag vergroten. Ook willen zij de bijkeuken vergroten.

De verdieping wordt naar achteren toe vergroot, zodat het dakvlak langer wordt en de woning een betere verhouding krijgt. De 2 slaapkamers aan de achterzijde worden daardoor 3,3 m langer. Door de rechte achtergevel met wolfskap ontstaat bovendien meer staruimte. De kozijnen in de achtergevel en de dakramen zorgen voor daglicht en frisse lucht. De badkamer en het overloop worden ook royaler. In de badkamer komt nu ruimte voor een toilet, bad en ruime douche. Het bestaande wastafelmeubel kan blijven zitten.

Tussen de garage en huidige bijkeuken komt de uitbreiding van de bijkeuken. Deze grote bijkeuken biedt o.a. ruimte voor een kastenwand en keukenblok. Op de begane grond ontstaat onder de uitbreiding op de verdieping en naast de bijkeuken een overdekt terras.

Plaats: Roden (Drenthe) / Status: bouw gereed september 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Nieuwe dakkapel op woning aan de Stinsenweg in Roden

De opdrachtgevers willen de bestaande kleine badkamer graag vergroten door een dakkapel op de woning te zetten. Omdat het de voorkant van de woning betreft, is er een omgevingsvergunning nodig. De dakkapel wordt onderhoudsarm gemaakt door donkergrijze onderhoudsarme kunststof rabbatdelen en een kunstof kozijn.

Plaats: Roden / Status: bouw gereed juni 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Ontwerp uitbreiding woning in Veendam

Voor een woning aan de Kleermakerstraat in Veendam heeft WHBi een ontwerp voor een aanbouw gemaakt. De eigenaren van de woning willen de woning graag vergroten en hebben daarvoor een aannemer in Veendam benaderd. Dzez aannemer heeft mij vervolgens gevraagd een ontwerp te maken voor een strakke met zink beklede uitbreiding van de woning die bovendien vergunningvrij is.

Plaats: Veendam / Status: ontwerp juni 2013 / Dienst: vergunningvrij ontwerp

Nieuwbouw

Nieuwbouw van 9 koopwoningen en 20 huurappartementen te Vollenhove

Dit project is in dienst van KAW architecten & adviseurs uitgetekend.
De stedenbouwkundige visie van KAW is gebaseerd op het idee om de kwaliteit en sfeer van het bestaande centrum uit te breiden naar het plangebied en het op deze wijze deel te laten uitmaken van het stadscentrum. De 3 belangrijkste kenmerken van het centrum van Vollenhove zijn: het gesloten bouwblok, de openbare binnentuinen en het oost-west georiënteerde stratenplan met bijzondere hoekoplossingen. Deze 3 kenmerken zijn de basis van het door KAW opgestelde stedenbouwkundige plan en de architectonische uitwerking.
Om het ontwerp deel te laten uitmaken van de context is gekozen om plasticiteit aan te brengen in de gevels, wat tot uitdrukking komt in twee kleuren metselwerk, metselwerk versieringen, verspringende gevelvlakken en kozijnen die wisselend buiten en binnen het gevelblad vallen. Qua materialisering worden de gebouwen subtiel gedetailleerd. De uitwerking is modern, maar legt qua kleur en beeld een relatie met kenmerken van de historische bebouwing in de directe omgeving.

Plaats: Vollenhove / Status: gereed / Dienst: definitief ontwerptekeningen t/m werktekeningen

Verbouw en uitbreiding

Rianter wonen aan de Stelmaker te Peize (Drenthe)

De bestaande woning, gebouwd in 1989, staat op een ruim perceel en heeft veel m3 inhoud. De woning is echter niet overal goed doordacht ontworpen: op het overloop en in de badkamer was geen rekening gehouden met het hellende dak. Daardoor moest de deur naar de logeerkamer en het 3e toilet worden afgeschuind en is staand douchen lastig. Tot slot zijn er op de verdieping t.g.v. de hellende dakvlakken weinig mogelijkheden om kasten te plaatsen.

De opdrachtgevers willen deze problemen graag oplossen door het plaatsen van een dakkapel en het vergroten van de logeerkamer. Daarnaast willen zij een aparte doucheruimte voor de logees realiseren en de eigen badkamer vergroten. Aan de achterzijde willen de bewoners een serre realiseren, zodat ze optimaal van de tuin en het vrije uitzicht kunnen genieten.

De problemen op het overloop zijn opgelost door een nieuwe hogere kap met dakkapellen aan te brengen. Hierdoor ontstaat veel extra ruimte en kan de gewenste doucheruimte worden gerealiseerd. De hoofdslaapkamer wordt van een grote dakkapel voorzien zodat de slaapkamer en de doucheruimte meer staruimte krijgen. In de hoofdslaapkamer is een vaste kastenwand ontworpen zodat de gewenste kastruimte wordt gerealiseerd. De vergrote badkamer staat via deze kastenwand in verbinding met de slaapkamer. De dakkapellen worden in zink uitgevoerd.

De serre wordt zo transparant mogelijk en krijgt een fors dakoverstek om opwarming door de zomerzon te beperken. Om de warmtelast nog meer te beperken komt er een sedumdak op de serre. Bovendien ontstaat hierdoor een verhoogde tuin zodat het uitzicht vanaf het balkon fraai blijft. Het dakoverstek en de dakrand wordt in zink gerealiseerd.

Plaats: Peize / Status: opgeleverd 13 mei 2011 / Dienst: ontwerp, bouwaanvraag en bouwbegeleiding

Nieuwbouw

Een nieuwe duurzame en energiezuinige vrijstaande woning voor € 199.800,-- incl. btw laten bouwen?

Bouwkundig ontwerp en tekenbureau WHBi  en Vitruvius bouw uit Gieten zijn u graag van dienst om samen met u uw droomhuis te ontwikkelen. Het hier getoonde ontwerp voor een royale vrijstaande woning met opties voor een garage en bijkeuken is een voorbeeld met een moderne uitstraling. De vloeroppervlakte van de begane grond is 6,9 x 10,6 m. De basiswoning met inpandige bijkeuken, 2 schuifpuien, erkerkozijn en een inhoud van 550 m3 kan al voor € 199.800,-- inclusief btw voor u worden gebouwd.  De woning is energiezuinig, duurzaam en onderhoudsarm. Tekeningen en een technische omschrijving voor deze woning zijn beschikbaar en komen we graag bij u brengen.

Plaats: Roden en Gieten / Status: in verkoop / Dienst: ontwerptekeningen en technische omschrijving

Verbouw en uitbreiding

Royale woninguitbreiding aan de Lijsterbesstraat te Roden

De bewoners wilden graag een vrijblijvend gesprek over het aanbouwen van een bijkeuken. Na overleg en het maken van enkele ontwerptekeningen met uitbreidingsmogelijkheden, is gekozen voor een royale woninguitbreiding met woonkeuken. De uitbreiding wordt een ruimte met veel licht door toepassing van veel glas en 2 dakkoepels. De aanbouw zal daardoor nog ruimer ogen. De huidige keuken gaat nu dienst doen als bijkeuken.

Voor de uitbreiding is qua vormgeving aansluiting gezocht bij de bestaande erker: stenen penanten met daartussen glas.

Plaats: Roden / Status: bouwvergunning verleend, opgeleverd april 2011 / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Verbouw en uitbreiding

Samenvoeging en uitbreiding van 2 rijwoningen aan de Waterland te Groningen

De opdrachtgevers waren in de gelegenheid de naastliggende woning te kopen zodat de woningen kunnen worden samengevoegd tot een royale woning. In de betonnen woningscheidende muur wordt daarom een opening gezaagd. Om deze ruimte te optimaliseren krijgen de woningen nog een uitbreiding aan de achterzijde met daarop een dakterras.

De woningen staan in een duurzaam gebouwde wijk uit 1995. De bestaande houten achtergevel met onbehandelde houten delen van western red cedar wordt zo veel als mogelijk hergebruikt in de nieuwe gevel van de uitbreding. Om de vaste kosten (vast recht) te beperken worden de meterkasten doorgekoppeld en vervalt één aansluiting. De hal van de hoekwoning wordt bijkeuken en de voordeur krijgt hier een minder opvallende kleur. Tussen de hal en de keuken van de tussenwoning komt een deur. Bij verhuizing willen de eigenaars de woningen weer kunnen splitsen. Beide woningen houden daarom een eigen toilet, badkamer en trap.

Plaats: Groningen / Status: samenvoeging gereed, uitbreiding niet gerealiseerd. / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Nieuwbouw

Selectie 2-1 kap woningen te Ureterp

De gemeente Opsterland heeft Bouwbedrijf Hoeksema uit Bakkeveen gevraagd mee te doen aan een selectie voor 6 woningen, twee onder een kap woningen, in een uitbreidingswijk in Ureterp. Bouwbedrijf Hoeksema heeft WHBi gevraagd hiervoor een ontwerp te maken.

Omdat het plan aan de rand van een Fries dorp ligt, heeft het ontwerp een landelijke uitstraling met friese kenmerken gekregen: de begane grond heeft metselwerk met de kleur van friese en rode gele stenen, de verdieping heeft zwarte FSC houten delen van een boerenschuur en het dak natuurrode keramische dakpannen.

In het ontwerp is rekening gehouden met de hoge duurzaam bouwen eisen van de gemeente en de wensen van potentieële kopers. Het plan wordt op de begane grond traditioneel gebouwd, waardoor de stenen muren en de betonnen verdiepingsvloer warmte kunnen opnemen en in koudere perioden weer afstaan. De verdieping en de zolder zijn in houtskeletbouw bedacht. De isolatie bestaat hier uit Isovlas en is dampopen zodat de woning vochtregulerend is. Op de begane grond komt vloerverwarming en op de verdiepingen laag temperatuur radiatoren. De Rc-waarden variëreert van 6,2 tot 7,5. De EPC-waarde van de standaard woning bedraagt 0,46 en kan met een warmte terugwinunit en een zonneboiler nog verder worden verlaagd naar 0,33.

De woning heeft weinig onderhoud nodig: de kozijnen zijn van kunststof (greenline) en de houten delen hoeven minimaal 15 jaar niet geschilderd te worden.

Helaas hebben we de selectie niet gewonnen. We hebben echter wel een opdracht voor de ontwikkeling van 2-1 kapwoningen in een ander plan van de gemeente Opsterland gekregen.

Plaats: Ureterp, gemeente Opsterland, in Friesland / Status: ontwerp februari 2011 / Dienst: ontwerp

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding woning op bijzondere hoeklocatie in Altena (Drenthe)

Op een bijzondere hoeklocatie in Altena willen de eigenaren een uitbreiding realiseren. De wijk is als tuindorp ruim opgezet, met de bedoeling dat de bewoners zelfvoorzienend zouden zijn. Er was daarom ruimte voor een grote moestuin en het stallen van bijvoorbeeld een koe. De woningen zelf zijn eenvoudig van opzet en uitvoering.

De bewoners willen op de begane grond de woonkamer vergroten en een keuken, bijkeuken, een badkamer en een garage toevoegen. De huidige schuur wordt daartoe gesloopt. Om de structuur van de wijk te behouden en de huidige woning in zijn waarde te laten, is gekozen voor een aanbouw aan de achterzijde, evenwijdig met de erfgrens en daarmee met de buren. Er wordt aan de achterzijde een doosje door de woning geschoven. Om de aanbouw visueel los te houden van de bestaande woning, wordt de zichtzijde in grijze zinken felsdelen uitgevoerd. De rest wordt in gemetseld in baksteen van dezelfde kleur als de bestaande woning.

Plaats: Altena, gemeente Noordenveld / Status: casco gereed september 2011 / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Nieuwbouw

114 woonstudio's aan de Friesestraatweg in Groningen

De opdrachtgever wil op een grotendeels braak liggend terrein aan de Friesestraatweg in Groningen 114 woonstudio's gaan bouwen. Het betreft luxe prefab woonunit's die worden samengevoegd tot een complex van 114 woningen. Om dit complex niet te massal te laten worden, worden de units in 4 blokken opgeknipt.  Elk blok heeft in het midden galerijen met aan weerszijden woningen. De bovenste verdieping krijgt een doorlopende galerij met een verhoogde glazen kap die de naast elkaar liggende blokken met elkaar verbind. Voor de herkenbaarheid krijgt elk blok een omkleding in een eigen kleur. Voor mensen die kleurenblind zijn krijgen de kopgevels per blok bovendien een eigen herkenbare "uitsnede". De entreeportalen van de woningen liggen aan een binnenterrein. Via deze trapportalen worden de galerijen bereikt waar de woningen aan liggen. Er worden in totaal 3 bouwlagen gemaakt. Voor de woningen wordt een omgevingsverguninng voor bepaalde tijd aangevraagd.

Plaats: Groningen / Status: ontwerp, vooroverlegplan juni 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Wijkcentrum De Pleiaden en 56 appartementen in Hoogezand

Dit project heb ik in dienst van KAW architecten- en adviseurs getekend. WHBi heeft vervolgens in opdracht van KAW het controlewerk van de uitvoeringstekeningen gedaan en de verkooptekeningen gemaakt.

Aan De Pleiaden in Woldwijck is vanaf de zomer  2010 druk gebouwd. Het plan is gefaseerd uitgevoerd. Eerst is de C1000 uitgebreid en de parkeergelegenheid verplaatst naar de ‘achterkant’. Daarna is er een nieuw wijkcentrum gebouwd met daarboven 19 appartementen. In het complex zijn ook nog vier winkelruimtes gerealiseerd. Tenslotte is er een 10 bouwlagen tellende ‘woontoren’ gebouwd met 35 appartementen en 2 penthouses. Op de eerste twee bouwlagen bevindt zich een gezondheidscentrum met huisartsen, apotheek, fysiotherapeut en psycholoog. Woldwijck heeft een compleet nieuw aantrekkelijk centrum gekregen!

Plaats: Hoogezand / Status: gereed 2012 / Dienst: definitief ontwerp, bouwaanvraag-, bestek-, werk- en verkooptekeningen

Verbouw en uitbreiding

Vergroten en verbouw van woonboerderij in Eext

De opdrachtgevers willen hun woonboerderij uit 1980 in Eext graag vergroten en verbouwen. De huidige woonboerderij is erg donker en heeft lage plafonds. In het ontwerp zijn daarom grote glaspuien in cortenstalen kaders toegevoegd, verschillende dakramen en 2 vides. Verder wordt de indeling op de begane grond gewijzigd zodat van 2 zijden licht naar binnen kan. De uitbreiding van de boerderij bestaat uit een verlenging van ruim 4 meter. Ook in deze uitbreiding komen groten glazen puien in cortenstalen kaders. De kaders lopen bij de nieuwe achtergevel de hoek om en hier door op de verdieping. Bij het kantoor op de verdieping komen balkons aan de kaders te hangen. Het bestaande bakhuis wordt gesloopt en aan de andere kant wordt bij de keuken een nieuw bakhuis gebouwd. In dit bakhuis komt de bijkeuken.

De indeling op de verdieping wordt ook gewijzigd zodat de verdieping efficiënter kan worden gebruikt, er een 2 badkamers kunnen komen en een separaat toilet en bovendien een kantoorruimte. De kantoorruimte staat via de vide en een trap in deze vide in verbinding met de woonkamer.

Om de lengte van de boerderij visueel te verkleinen komt op het achterhuis riet als dakbedekking. De uitbreiding krijgt eikenhouten gebinten die in de vide tot in de nok zichtbaar is. De bestaande staalconstructie wordt op de begane grond met eiken omkleed zodat het lijkt alsof overal gebinten staan.

De voorgevel krijgt een meer authentiek en voornamer uiterlijk door het aanpassen van de kozijnen en de dakgoot.

Plaats: Eext (Drenthe) / Status: bouw gereed maart 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Nieuwbouw

Woningontwerp voor bouwkavels Roderveld IV in Roden

De gemeente Noordenveld heeft vrije bouwkavels te koop. Aan de zuidkant van Roden staan in de nieuwe wijk Roderveld IV nog 6 kavels van ca. 627 m2 te koop waar WHBi een ontwerp voor heeft gemaakt. De kavelprijs is € 160.000,-- v.o.n.

Bouwkundig ontwerp en tekenbureau WHBi is u graag van dienst om samen met u uw droomhuis te ontwikkelen. Het hier getoonde ontwerp met opties voor een garage en bijkeuken is een voorbeeld met een moderne uitstraling. Het ontwerp is afgestemd op de voorschriften van de gemeente (hoogte en materiaalgebruik) en door de welstand goedgekeurd. De ruime basiswoning (550 m3 inhoud, vloeroppervlakte beganegrond 6,9x10,6 m) met inpandige keuken kan al voor € 200.000,-- inclusief btw worden gebouwd. 

De woning heeft feitelijk 2 voorgevels omdat aan beide kanten van de woning een weg loopt. Beide gevels hebben daarom een erkerkozijn. Aan de kant van de Hullenweg is vrij uitzicht over de landerijen. Aan de andere kant, via de Katoelweg is de toegang tot de woning en de mogelijke garage. De keramische dakpannen lopen door over de zijgevels. Deze gevelvlakken worden doorbroken door houten vlakken met een aluminium kader er omheen die als het ware door de woning heen steekt. Ook de bakstenen voor- en achtergevel en de erkerkozijnen hebben een aluminium omkadering zodat er een strakke en onderhoudsarme woning is ontstaan.  

Plaats: gemeente Noordenveld, Drenthe / Status: schetsontwerp / Dienst: ontwerp nieuwe woning

Verbouw en uitbreiding

Uitbouw t.b.v. keuken aan de Oudgenoegstraat te Roden

De opdrachtgevers willen de aangebouwde berging graag naar voren uitbreiden en hier een open keuken van maken. De bewoners dachten in eerste instantie aan een plat dak en een kleine doorbraak naar de woonkamer. Omdat de bestaande berging echter erg laag is, is de vergroting na overleg van een hellend dak voorzien. Door het hellende dak en het aanbrengen van een dakraam is de uitbouw  ruimtelijker en lichter geworden. De doorbraak naar de bestaande woonkamer wordt zo groot mogelijk gemaakt zodat de extra ruimte optimaal wordt benut. Ten behoeve van veel daglicht is aan de voorzijde een royaal kozijn opgenomen, passend bij de bestaande woning.

 

Plaats: Roden / Status: gereed / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Verbouw en uitbreiding

Uitbouw van woning in Haren met 2 extra kamers, bijkeuken, toilet en nieuwe badkamer

De bewoners van de woning aan de Holsteinslaan in Haren willen graag hun woning vergroten. De huidige aanbouw is onpraktisch, te klein, ongeïsoleerd en verkeerd in bouwkundig slechte staat. Deze aanbouw wordt daarom gesloopt waarna er een nieuwe aanbouw wordt aangebouwd. Op de begane grond van de aanbouw komt een werkkamer, bijkeuken en toilet. Op de verdieping komt een extra slaapkamer. De bestaande kleine slaapkamer aan de achterzijde wordt groter en de kleine slaapkamer aan de voorzijde wordt een badkamer.

Omdat de woning een fraaie jaren 30 woning is, is besloten de uitbreiding in zwarte houten delen te realiseren. Er ontstaat daardoor duidelijk verschil tussen de uitbouw en de bestaande woning zodat de bestaande woning volledig in zijn waarde wordt gelaten. De uitbreiding krijgt bovendien een lagere goot en een lagere nokhoogte. Om voldoende ruimte in de aanbouw te krijgen komen er 2 dakkapellen op de aanbouw. Ook op de zijgevel van de woning komt een nieuwe grotere dakkapel.

Plaats: Haren / Status: bouw gereed juni 2015 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Uitbreiding woonkamer en keuken, aanbouw bijkeuken en veranda aan de Kaatsweg in Roderesch

De bewoners van een landelijk gelegen woning aan de Kaatsweg in Roderesch willen de woonkamer en keuken graag vergroten. ook willen zij graag een ruime bijkeuken en veranda aanbouwen.

De buitenmuur van de uitbreiding vouwt zich om de bestaande woning heen. Waar geen muur zit (bij de veranda) komt het dak te voorschijn. De muren van de veranda worden van eikenhout. De balklaag van de veranda blijft in het zicht en wordt ook in eiken uitgevoerd zodat een stoere blokhutsfeer ontstaat. De buitenmuur wordt in een robuuste rood genuanceerde steen uitgevoerd.

Tussen de woonkamer en de veranda komt een grote schuifpui en ter plaatse van deze pui komt in de woonkamer een groot daklicht. Zo komt er veel daglicht in de woonkamer én in de veranda. Voor daglicht in de keuken komt er een nieuw kozijn in de zijgevel. Ook komen er ensuite deuren met glas tussen de woonkamer en de keuken.

Voor de uitbreiding is geen vergunning nodig.

Plaats: Roderesch (Drenthe) / Status: start bouw juli 2013 / Dienst: ontwerp, uitwerking en begeleiding

Verbouw en uitbreiding

Van klein naar ruim wonen aan de Leidijk te Opende (Groningen)

Voor een gezin is het erg klein wonen in de bestaande woning. De opdrachtgever wil de woning daarom fors uitbreiden. Op de begane grond willen zij een bijkeuken, een ruime woonkamer met open keuken met openslaande deuren naar een terras en een toilet realiseren en op de verdieping 2 extra slaapkamers en een ruime badkamer.

De uitbreiding heeft dezelfde hoofdvorm als de bestaande woning maar heeft een modernere uitstraling. Het metselwerk is in de donkerrode, genuanceerde plintsteen van de bestaande woning gedacht en het dak in zink. De uitbreiding staat daardoor duidelijk los van de bestaande woning. De knik in de zijgevel geeft de woning iets eigenzinnigs en ligt evenwijdig met de achterliggende bijgebouwen. Om de uitbreiding van de woonkamer beter over te laten vloeien in de bestaande bestaande woning is een serre toegevoegd. Tevens wordt hiermee een mooi uitzicht naar de straatzijde verkregen. Het zinken dak is doorgezet in de gevel en op het dak van de serre. Aan de achterzijde is een hoekraam in het ontwerp voorzien, zodat hier een mooi uitzicht over de landerijen wordt verkregen.

Plaats: Opende / Status: bouwaanvraag 1e en 2e fase verleend, in uitvoering / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van een woonboerderij aan de Taeijewyk te Siegerswoude in Friesland

De opdrachtgevers hebben een woonboerderij op een ruim perceel in Siegerswoude (gemeente Opsterland (Friesland)) gekocht. Om er comfortabel in te kunnen wonen moet er echter het nodige aan verbouwd worden. De woonboerderij is ongeïsoleerd, heeft achterstallig onderhoud en de verdieping is voor het grootste deel niet ingedeeld. Het dak van het achterhuis bestaat uit pannen, waaronder folie en riet zit. De verdieping van het achterhuis is afgetimmerd met spaanplaat. Het voorhuis heeft dakbeschot onder de pannen. In dit deel zijn 2 slaapkamers onder de kap getimmerd. De kozijnen zijn niet geschikt voor dubbel glas en de ramen en deuren niet voorzien van tochtwering. De trap naar de verdieping is erg stijl en smal. Tot slot laat de kapconstructie te wensen over waardoor het dak plaatselijk fors doorhangt.

Herstel van de dakconstructie en het dak naïsoleren is ongeveer even duur als het aanbrengen van een volledig nieuw geïsoleerd dak, waarbij de dakpannen worden hergebruikt. Er is daarom besloten op het achterhuis een nieuw dak aan te brengen en het dak van het voorhuis aan de buitenzijde na te isoleren. Verder worden er nieuwe kozijnen met HR++ beglazing aangebracht, op de verdieping 2 riante slaapkamers en 2 badkamers gerealiseerd, op de begane grond een logeerkamer met badkamer aangebracht en de entreehal vergroot zodat een nieuwe trap met vide kan worden aangebracht. Naast de deuren naar de entree wordt glas aangebracht, zodat er via de vide meer licht in de hal komt en er vanuit de centraal gelegen keuken zicht op de entree is. Ook worden er tussen de keuken en de toekomstige bibliotheek schuifdeuren aangebracht zodat er betere zichtlijnen ontstaan. Tot slot worden er een royale dakkapel, diverse Velux dakramen en t.p.v. de voordeur en keukendeur een overkapping aangebracht.

Het dak is inmiddels vernieuwd en de dakkapel, overkappingen, dakramen en nieuwe kozijnen zijn aangebracht. Het is nu wachten op de verkoop van de andere woning voordat de rest van de woning kan worden aangepast.

Plaats: Siegerswoude / Status: bouwvergunning verleend, casco gereed / Dienst: ontwerp- en bouwaanvraagtekeningen

Verbouw en uitbreiding

Verbouw van rommelzolder tot slaapkamer in monument aan de J.H. Jansenstraat te Groningen

Omdat de 2 kinderen van de opdrachtgevers nu samen 1 slaapkamer hebben, willen zij van de rommelzolder graag een slaapruimte maken. Daarvoor moet er een vaste trap naar de zolder komen en 2 royale Velux dakramen in het dak worden aangebracht. Ook moet het dak worden geïsoleerd. De bestaande vlizotrap is komen te vervallen. Omdat het voormalige schoolgebouw een monument is, moest er een bouwvergunning voor worden aangevraagd.

Plaats: Groningen / Status: gereed september 2011 / Dienst: bouwvergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten berging en wijzigen luifel aan de Kuifeend in Groningen

Het is de bedoeling de bestaande garage als werkkamer te gebruiken. De opdrachtgevers willen daarom een nieuwe berging voor de garage bouwen. Om een mooi geheel met de bestaande woning te maken, is besloten een luifel voor de nieuwe berging te maken en deze naar de voordeur door te trekken. De bestaande luifel boven de voordeur komt daarmee te vervallen.

Plaats: Groningen / Status: omgevingsvergunning sept. 2012, bouw oktober 2012 / Dienst: ontwerp en aanvraag vergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten en renovatie van woning in Ravenswoud

De opdrachtgevers hebben een woning in Ravenswoud, tussen Appelscha en het Fochteloërveen, gekocht. De oorspronkelijke woning is uitgeleefd en moest volledig gerenoveerd worden. Het dak van de uitbreiding aan de linker zijde was van binnenuit geïsoleerd. Dat was echter niet goed gedaan waardoor dakplaten plaatselijk verrot waren. De kozijnen en goten waren slecht, de woning was ongeïsoleerd en de keuken stelde weinig voor. De kozijnen en goten zijn daarom vernieuwd en de woning is volledig geïsoleerd. De begane grond heeft een nieuwe geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming gekregen. Het bestaande dak is aan de buitenzijde geïsoleerd en van keramische pannen voorzien.

Aan de achterzijde van de woning stond een ratjetoe aan bijgebouwen. Deze bijgebouwen zijn gesloopt.

Verder is de woning vergroot en is hier een mooie leefkeuken met bijkeuken in gerealiseerd. Vanuit de keuken is er nu vrij uitzicht over de achterliggende landerijen. De oude trap was erg steil en niet praktisch geplaatst. Er is daarom ook een nieuwe trap met een hal gemaakt.

Mijn opdrachtgevers huurden tijdelijk een woning in Giethoorn met zwart geteerde houten delen. Omdat zij dit erg mooi vinden, is de uitbreiding hier mee afgewerkt. De houten delen zijn van FSC-hout en minimaal 10 jaar onderhoudsvrij.

De woning heeft inmiddels het energielabel B gekregen.

Plaats: Ravenswoud / Status: gereed januari 2012 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Verbouw en uitbreiding

Vergroten woning en aanbouw kantoor aan de Vijverstraat in Altena (Drenthe)

In Altena willen de eigenaren van een woning een kantoor aan huis bouwen, de woonkamer vergroten en op de verdieping 2 extra slaapkamers realiseren.

Om de structuur van de wijk te behouden en de huidige woning in zijn waarde te laten, is gekozen voor een aanbouw met verticale zwarte houten bekleding en zwarte keramische dakpannen. De vorm en verhoudingen van deze uitbreiding van het hoofdgebouw is verder hetzelfde gehouden als de bestaande woning. Doordat de aanbouw 2 meter naar achteren staat is de aanbouw als het ware een schaduw van de bestaande woning. Op detailniveau is de woning moderner, strakker vormgegeven. Aan de achterzijde is een grote raampartij met schuifpui gemaakt zodat volop van de tuin kan worden genoten en er veel daglicht binnen komt.

Het kantoor is gedeeltelijk lager gehouden en als aanbouw vormgegeven. Hierdoor is dit deel vergunningvrij en past alles binnen het bestemmingsplan.  Dit lage deel wordt in metselwerk uitgevoerd met dezelfde kozijnmaat als de bestaande woning.

De uitbreiding wordt goed geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De bestaande betonnen pannen worden vervangen door duurzame keramische pannen. De zwarte houten gevelbekleding is minimaal 15 jaar onderhoudsvrij.

Plaats: Altena (Drenthe) / Status: bouw gereed december 2013 / Dienst: ontwerp, technische uitwerking en vergunning

Verbouw en uitbreiding

Zinken dakkapel aan de Riesven te Roden

De slaapkamer op zolder heeft een dakraam. Het dakraam is aan vervanging toe en zit bovendien dermate hoog dat er niet normaal naar buiten kan worden gekeken. Omdat de dochter naar het voortgezet onderwijs gaat en daardoor dagelijks huiswerk op haar kamer zal maken, was er behoefte aan meer licht, uitzicht en ruimte. De gerealiseerde dakkapel zorgt hiervoor.

De dakkapel heeft een houten kozijn met 2 draaikiepramen, zodat het kozijn en het glas van binnenuit schoongemaakt en geschilderd kan worden. Door de zinken bekleding aan de buitenzijde is er verder geen onderhoud nodig. Het zink zorgt door de grijse kleur dat de dakkapel niet opvalt tegen de vaak grijze lucht. Een in het dakoverstek weggewerkt screen is tegelijk zonwering en hor.

Plaats: Roden / Status: gereed / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag