Bedrijven

Uitbreiding kerk in Roderesch

De Evangelische gemeente in Roderesch groeit en heeft inmiddels ruimtegebrek. De gemeente wil daarom de kerk uitbreiden met extra ruimtes voor zondagsschool, een grotere kerkzaal, grotere koffiezaal, ontvangsthal en meer parkeerplaatsen. Omdat de plannen niet binnen het bestemmingsplan passen, is de gemeente Noordenveld gevraagd mee te werken aan wijziging van het bestemmingsplan. In eerste instantie stelde de gemeente Noordenveld diverse voorwaarden waaraan het plan moest voldoen om aan de plannen mee te willen werken. De plannen zijn aan deze voorwaarden aangepast. Ondanks dat de plannen zo goed mogelijk in de omgeving zijn ingepast maakten omwonenden echter te veel bezwaar. De gemeente Noordenveld heeft daarom eind 2018 uiteindelijk besloten niet mee te willen werken aan de bouwplannen.

Plaats: Roderesch / Status: ontwerp 2017 / Dienst: ontwerp

Bedrijven

Uitbreiding en verbouw zorgcentrum in Smilde

Een voormalige kerk in Smilde wordt verbouwd tot een zorgcomplex waar jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking kunnen wonen. Ook wordt er dagbesteding aangeboden en is er plaats voor logeren. Voor uitbreiding en aanpassing van de reeds gemaakte plannen is WHBi gevraagd en ontwerpschets te maken. De uitbreiding moest een duurzame en warme uitstraling krijgen met hout en eiken gebinten. Naar aanleiding van deze schets zijn de plannen verder uitgewerkt.

Plaats: Smilde / Status: bouw gereed april 2017 / Dienst: ontwerp- en bouwtekeningen

Bedrijven

Verbouw bijgebouw zorgboerderij It Fallaet in Drachtster Compagnie

Het hoofdgebouw van de boerderij is al volledig verbouwd en in gebruik als zorgboerderij. Het bijgebouw is echter slechts voor een deel verbouwd. De eigenaren willen de rest van het bijgebouw nu ook gaan verbouwen en daar extra 3 appartementen of zorgwoningen realiseren en extra 2 slaapkamers. Op de begane grond komen 2 extra zorgappartementen voor zelfstandig wonen en op de verdieping één. Verder komen de 2 slaapkamers op de verdieping voor wonen met meer begeleiding en nog ene extra toilet en badkamer.

Het appartement op de verdieping is via een buitentrap bereikbaar. Deze trap doet tevens dienst als vluchttrap. Tussen de verdieping van het hoofdgebouw en het bijgebouw komt een doorloop over het platte dak. Voor het appartement en de slaapkamers op de verdieping en de toegang voor de nieuwe doorloop en de buitentrap komen er dakkapellen op het dak. Omdat de bestaande dakconstructie te wensen over laat en er asbesthoudende dakplaten op zitten, wordt het dak volledig gesloopt en weer opnieuw opgebouwd en uiteraard goed geïsoleerd en voorzien van keramische dakpannen.

Plaats: Drachtster Compagnie / Status: bouw maart gereed 2016 / Dienst: ontwerp en omgevingsvergunning

Bedrijven

Een sauna in oosterse sferen in Peize

Beauty Sauna Peize wil graag een sauna in de vorm van een oosterse tempel in de tuin realiseren. Peter Graanstra van de technische dienst heeft al een paar schetsen gemaakt. Deze schetsen moeten verder tot ontwerptekeningen voor de gemeente worden uitgewerkt.

Nadat de gemeente te kennen geeft, mee te willen werken aan dit bijzondere bouwwerk zijn de tekeningen verder uitgewerkt en is de omgevingsvergunning aangevraagd.

De sauna komt op hardhouten palen in een vijver te staan. Het gebouw wordt geheel in hout opgetrokken waarbij de gevels aan de buitenkant met bamboe worden bekleed. De kozijnen onder het verhoogde deel van het dak krijgen gekleurd glas zodat dit er 's-avonds als een prachtige lampion uit ziet. Op de overdekte verranda kunnen gasten ontspannen zitten en genieten van de tuin.

Plaats: Peize / Status: opening 26 september 2011 / Dienst: omgevingsverguninng

Bedrijven

Uitbreiding Bouma tweewielers en realisatie appartementen in Nieuw Roden

Omdat het assortiment steeds groter wordt heeft de opdrachtgever meer ruimte voor de tweewielerzaak nodig. De ene helft van de 2-onder-1 kapwoning is in het verleden al verbouwd tot winkel, in de andere helft wordt nog gewoond. De begane grond van de bewoonde helft wordt nu bij de tweewielerzaak getrokken en aan de voorzijde voorzien van een uitbreiding in lijn met de bestaande uitbreiding van de winkel.

De 1e en 2e verdieping van de 2-onder-1 kapwoning wordt omgebouwd tot een appartement van 2 verdiepingen: op de 1e verdieping komt de badkamer, de keuken en de woonkamer, de 2e verdieping wordt een slaapverdieping. Het bestaande appartement boven de winkel bestaat nu uit 1 verdieping en krijgt ook de zolderverdieping erbij, zodat er 2 vergelijkbare appartementen ontstaan. De appartementen krijgen aan de achterkant elk een eigen entree, die via een buitentrap en een balustrade over een plat dak bereikbaar is.

Plaats: Nieuw-Roden / Status: bouwvergunning verleend / Dienst: bouwaanvraag

Bedrijven

Uitbreiding Meinsma fietsen te Wijnjewoude (Friesland)

In de showroom van de winkel kunnen slechts weinig fietsen staan waardoor potentiële klanten de showroom soms snel weer verlaten. Ook moeten klanten eerst naar buiten om van de winkel in de schuur (deels showroom) of de loods met tweede hands fietsen te kunnen  komen. Deze situatie willen de eigenaren graag verbeteren. Tot slot willen de eigenaren de etalage zo groot mogelijk maken zodat de grootte van de fietsenwinkel van buitenaf duidelijk wordt.

De laatste uitbreiding heeft een lessenaarsdak. Achter dit deel bevindt zich de loods met 2e hands fietsen. Tussen de laatste uitbreiding en de boerderij zit een soort tussenlid met een plat dak en een grotendeels gesloten metselwerk gevel. Dit deel maakt ook deel uit van de winkel. Het plafond is hier vrij laag. Achterin de winkel bevindt zich de werkplaats met magazijn.

Om te voorkomen dat klanten naar buiten moeten om in een ander deel van de fietsenzaak te komen wordt de tussenruimte tussen winkel, loods en schuur volgebouwd. Om meer etalage te krijgen en een hoger plafond wordt het platte tussendeel gesloopt. De nieuwe voorgevel wordt een pui met zo veel mogelijk glas (etalage) en krijgt een minimale dakrand. Om voldoende hoogte in de winkel te krijgen en ogenschijnlijk toch onder de goot van de boerderij te blijven, wordt de echte dakrand 70 cm terug gelegd. De ingang van de winkel wordt naar het midden van de voorgevel verplaatst en krijgt een luifel om de entree te accentueren. Voor voldoende daglichttoetreding, meer hoogtewerking en uit energiebesparingsoogpunt worden er enkele royale glazen daklichten in het nieuwe platte dak aangebracht.

Plaats: Wijnjewoude (gemeente Opsterland) / Status: geopend 20 maart 2012 / Dienst: ontwerp en bouwaanvraag

Bedrijven

Nieuw chique kantoorpand en uitbreiding bedrijfsgebouwen LCI te Tolbert

Dit project is getekend in dienst van ARTès architecten te Groningen.
Het expressieve rode kantoorgebouw is aan de buitenzijde gestuukt met rood stucwerk en ligt in de oksel van de bedrijfsgebouwen. In de voorgevel is een aluminium vliesgevel aangebracht met veel licht en uitzicht. Het kantoor bestaat uit 2 verdiepingen met centraal een vide met centrale trap. De bedrijfsgebouwen zijn van een nieuwe strakke gevelbekleding voorzien en aan de achterzijde uitgebreid. Achter het kantoorgebouw is de laad- en losplaats van een overkapping voorzien.

Plaats: Tolbert / Status: Gerealiseerd / Dienst: definitief ontwerp t/m werktekeningen

Bedrijven

Nieuwbouw van een dagopvangcentrum voor gehandicapten te Drachten

Dit project is in dienst van KAW architecten & adviseurs uitgetekend.
In opdracht van Talant heeft KAW architecten een nieuw dagopvangcentrum voor meervoudig gehandicapten, bestaande uit 2 gebouwen, ontworpen.
Bij de inpassing van de gebouwen op de locatie is rekening gehouden met de bezonning, het gebruik van de buitenterrassen en het creëren van een entreeplein. Het ontwerpuitgangspunt is een paviljoenachtige uitstraling met een warme vrolijke kleurstelling, die zal opvallen tussen de toekomstige omliggende woningen. Een belangrijk uiterlijk kenmerk van beide gebouwen is het licht hellende dak. Deze daken met overstekken geven de gebouwen een ingetogen karakter, waarmee ze zich bescheiden voegen in de groene omgeving.
De gevels zijn opgebouwd in houtskeletbouw en afgewerkt met trespa panelen. Deze panelen zijn in 3 breedtematen toegepast, afgestemd op een hele plaat zodat zo weinig mogelijk zaagverlies ontstaat. Ook de gevelopeningen zijn in deze 3 breedtematen ontworpen. Het glas is hierbij in het stijl- en regelwerk van het houtskeletbouw opgenomen en aan de buitenzijde van een aluminium afdekprofiel voorzien.

Plaats: Drachten / Status: gerealiseerd / Dienst: definitief ontwerp t/m werktekeningen

Bedrijven

Verbouw keuken en restaurant familiepark Nienoord te Leek

Het restaurant en de keuken van het familiepark Nienoord worden verbouwd. Het restaurant wordt vanaf de entree van het park toegankelijk gemaakt zodat het makkelijker en uitnodigender wordt om even gezellig in het restaurant te gaan zitten. Het restarant is ook in nieuwe frisse kleuren van het logo geschilderd, wat het nog aantrekkelijker maakt. De Stichting Recreatie Nienoord hoopt daardoor de omzet te verhogen. Om deze wijziging te realiseren moet de draagconstructie worden aangepast waardoor er een omgevingsvergunning nodig is. De hiervoor benodigde tekeningen zijn door WHBi gemaakt.

Bij de opening werd Nieno, de nieuwe mascotte van het park, gepresenteerd. Wil je het park met het vernieuwde restaurant bezoeken en kennismaken met Nieno, kijk dan voor openingstijden op: http://www.familieparknienoord.nl/familiepark/kinderboerderij/

Plaats: Leek / Status: opening 31 maart 2012 / Dienst: tekening omgevingsvergunning

Bedrijven

Verbouw ligboxstal en aanbouw machineberging in Zevenhuizen

De staalconstructie van de bestaande ligboxstal is deels doorgeroest en moet hoognodig worden vernieuwd. De nieuwe stal wordt hoger, krijgt meer daglicht en meer verse lucht door toepassing van windbreekdoek in de gevels.

De ligboxstal wordt met 3 stramienen verlengd zodat hier de machines kunnen worden gestald.

Plaats: Zevenhuizen / Status: omgevingsvergunning verleend / Dienst: ontwerp, omgevingsvergunning, milieuvergunning

Bedrijven

Wijkcentrum De Pleiaden en 56 appartementen in Hoogezand

Dit project heb ik in dienst van KAW architecten- en adviseurs getekend. Op dit moment is het project in uitvoering en doe ik in opdracht van KAW het controlewerk van de uitvoeringstekeningen en verwerk ik eventuele wijzigingen. Ook heb ik recent de verkooptekeningen gemaakt.

Aan De Pleiaden in Woldwijck wordt vanaf de zomer  2010 druk gebouwd. Er komt een nieuw wijk- en gezondheidscentrum, er komen enkele winkels, de C1000-supermarkt wordt uitgebreid én er worden nieuwe appartementen gebouwd. Het plan heeft een doorlooptijd van 2 jaar.

Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd. Eerst wordt de C1000 uitgebreid en de parkeergelegenheid verplaatst naar de ‘achterkant’. Daarna wordt er een nieuw wijkcentrum gebouwd met daarboven 19 appartementen. In het complex komen ook nog vier winkelruimtes. Het complex komt gedeeltelijk op het terrein waar het bestaande wijkcentrum ligt. Die zal worden gesloopt. Eerst voor de helft, zodat het oude wijkcentrum tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon dienst kan doen. Na oplevering van het nieuwe wijkcentrum rond de zomer van 2010, wordt het andere deel gesloopt.
Tenslotte wordt er een 10 bouwlagen tellende ‘woontoren’ gebouwd met 35 appartementen en 2 penthouses. Op de eerste twee bouwlagen komt een gezondheidscentrum met huisartsen, apotheek, fysiotherapeut en psycholoog. Naar verwachting zal de woontoren er rond de zomer van 2011 staan. Woldwijck heeft dan een compleet nieuw aantrekkelijk centrum!

Plaats: Hoogezand / Status: in uitvoering / Dienst: definitief ontwerp, bouwaanvraag-, bestek-, werk- en verkooptekeningen