Renovatie en herbestemming

Van kantoor naar appartementenverdieping aan de Ceintuurbaan Noord in Roden

De verhuurder van een kantoorpand wil vanwege leegstand de verdieping ombouwen tot appartementen. De vliesgevels in het gebouw verkeren bovendien in slechte staat en moeten worden vervangen. Om het gebouw ook het aanzien van een woongebouw te geven worden de vliesgevels op de verdieping vervangen door een licht hellend dak met keramische dakpannen. Er komen 6 appartementen, vijf appartementen met 2 slaapkamers en één appartement met 1 slaapkamer. Het oppervlak van de appartementen varieert van 58 m2 tot 70 m2. Elk appartement krijgt een balkon.

Eind 2012 is de tekening met een begeleidende brief met motivatie bij de gemeente Noordenveld ingediend. Ondanks de grote leegstand van kantoren heeft de gemeente besloten de kantoorbestemming niet in woonbestemming te willen wijzigen.

Plaats: Roden / Status: ontwerp november 2012 / Dienst: ontwerp

Renovatie en herbestemming

Renovatie en verbouw van een woonboerderij Oostindie 24 in Nietap (Drenthe)

De opdrachtgevers hebben hebben hun oog op een vervallen maar karakteristieke woonboerderij op een royale kavel met stukje bos laten vallen. WHBi is in eerste instantie gevraagd een ontwerp en kostenraming voor de verbouw en renovatie van een vervallen woonboerderij te maken. Met dit ontwerp is vervolgens bij 3 aannemers een offerte opgevraagd. Toen bleek dat de aankoop, renovatie en verbouw financieel haalbaar was, is de woning gekocht en zijn de tekeningen verder uitgewerkt. WHBi heeft geholpen bij de beoordeling van de offertes en zorgt tijdens de verbouwing en renovatie voor de bouwbegeleiding.

Na de verbouwing zit in het schuurgedeelte een woonkamer met vide, een royale keuken, badkemer en ouderslaapkemer, bijkeuken en bovendien een Bed & Breakfast. In het bijgebouw zullen later ook nog 2 Bed & Breakfast ruimten worden gerealiseerd. In het voorhuis komt een nieuw toilet met 2 werkkamers. Op de verdieping komt een entresol en twee slaapkamers. In de ouderslaapkamer en de B&B kamer komt het plafond op circa 4,7 m hoogte.

De woning wordt volledig geïsoleerd en krijgt nieuwe kozijnen met HR++ beglazing. Op de begane grond worden de ruimten verwarmd met vloerverwarming, in de woonkamer komt bovendien een cv-haard en in de B&B een houtkachel. De asbesthoudende dakplaten worden door een gespecialiceerd bedrijf verwijderd. Op het dak komen nieuwe keramische dakpannen.

Plaats: Nietap / Status: bouw gereed november 2014 / Dienst: ontwerp, uitwerking, bouwbegeleiding

Renovatie en herbestemming

Renovatie en uitbreiding bungalow in Veendam

Hun bestaande jaren-70 bungalow willen de opdrachtgevers graag uitbreiden en renoveren. De woning is sterk gedateerd, nagenoeg ongeïsoleerd en heeft weinig zicht op en contact met de royale tuin.

In eerste instantie heeft een interieurarchitect (Hallohuis uit Assen) plattegronden bedacht waarna WHBi gevraagd is dit bouwkundig uit te werken en het exterieur vorm te geven. De woning krijgt aan de achterkant een nieuwe eetkamer met veel licht en uitzicht. Deze eetkamer heeft een vide en krijgt daardoor contact met de televisiehoek op de verdieping. Aan de zijkant komt een uitbreiding zodat op de begane grond een royale woonkamer ontstaat en op de verdieping een ruime slaapkamer met inloopkast. De woonkamer krijgt grote puien zodat er zoveel mogelijk contact met de tuin is. Verder komt er een open keuken met keukeneiland, een werkkamer en bijkeuken op de begane grond. Op de verdieping komen 2 ruime slaapkamers en een ruime badkamer. Aan de voorkant komt een dakkapel zodat er veel licht in de entreehal met vide en het overloop komt en voor licht en meer staruimte in de badkamer. De dakkapel wordt met zink bekleed zodat deze geen onderhoud nodig heeft. Aan de achterkant komt een royale, prominent aanwezige schoorsteen.

De bestaande woning wordt aan de buitenkant nageïsoleerd en van steenstrips voorzien. De bestaande begane grond vloer wordt nageïsoleerd. Het dak wordt voorzien van nieuwe geïsoleerde dakplaten en krijgt zwarte keramische dakpannen. Op de zuidgevel komen dakpan-zonnepanelen. De woning krijgt nieuwe aluminium kozijnen met driedubbele beglazing. Tot slot krijgt de woning vloerverwarming en een bodem-warmtepomp. De woning wordt daarmee energieneutraal.

Plaats: Veendam / Status: bouw gestart maart 2018 / Dienst: ontwerp en aanvraag omgevingsvergunning

Renovatie en herbestemming

Politiebureau in Leeuwarden wordt opvanghuis Veilige Veste

Voor dit project heb ik KAW architecten en adviseurs geholpen bij het maken van de bouwvergunning-, bestek- en werktekeningen.

Het voormalige politiebureau is herbestemd tot opvanghuis voor ernstig bedreigde meisjes. Deze meiden van 15 - 23 jaar zijn o.a. slachtoffer van mishandeling, loverboys, jeugdprostitutie en mensenhandel. Opvangorganisatie Fier Fryslân wordt gebruiker van het pand, WoonFriesland is de eigenaar.

Het gebouw wordt verdeeld in 2 functies. Er komen 1600 m2 kantoren, vergader- en behandelkamers op de begane grond. Op de beide verdiepingen komen 48 plaatsen voor de vrouwen, verdeeld over 6 woongroepen.

De gevels van de verdiepingen worden bekleed met diagonaal geknikte, vierkante elementen. Om deze bijzondere vorm te produceren wordt er gebruik gemaakt van composiet materiaal. Dit wordt in een mal gegoten, en is daarom oneindig qua toepassingen. De plint (begane grond) krijgt veel glas, afgewisseld met panelen met verticale houten latten.

Het gebouw gebruikt zéér weinig energie door optimale isolatie (o.a. driedubbel glas en gevels Rc= 10) en kierdichting en zo weinig mogelijk installaties. Veilige Veste is de 1e grootschalige renovatie in Noord Nederland dat volgens het passiefhuis principe wordt uitgevoerd.

Plaats: Leeuwarden / Status: opgeleverd april 2012 / Dienst: bestek- en werktekeningen

Renovatie en herbestemming

Herstel in oude glorie aan de Hoogstraat te Eenrum

In opdracht van MDzorgadvies heeft WHBi ontwerp- en bouwaanvraagtekeningen gemaakt voor de renovatie  en verbouw van het voormalige gemeentehuis van Eenrum. De benedenverdieping van het monumentale pand was o.a. als winkel in gebruik geweest, getuige de grote etalageruiten. Het pand was recent als woning in gebruik en in sterk vervallen staat. MDzorgadvies heeft het pand weer als kantoor in gebruik en het pand weer zo veel mogelijk in oude staat terug laten brengen. De garage aan de achterzijde is daartoe gesloopt en vervolgens is er een nieuwe uitbreiding aangebouwd. Omdat het pand geen tuin heeft, is op het platte dak van de nieuwe aanbouw een dakterras aangebracht. De uitbreiding is in de stijl van het bestaande pand ontworpen. In de aanbouw bevindt zich de entree van het nieuwe kantoor en zijn twee spreekkamers ondergebracht.

Plaats: Eenrum / Status: opgeleverd / Dienst: ontwerptekening en bouwvergunning